:

Szerző: HWSW

2022. október 10. 16:08

Mi a különbség a deep learning és a klasszikus machine learning között?

Az AI-ról, a machine learningről már nagyon sokan hallottak. Azonban kevesen tudják, hogy az elmúlt pár év áttöréseit egyedül a neurális hálózatoknak köszönhetjük. A deep learning lépéselőnye pedig pont a neurális hálozatokban rejlik.

A klasszikus gépi tanulásnál előre megadott szempontok alapján tudunk histórikus adatokból predikciót készíteni és döntést hozni ezek alapján a jövőben. A módszer data science területen jól használható, azonban komoly korlátai vannak, ha nagy mennyiségű adattal akarunk gyorsan vagy valós-időben döntéseket hozni.

A deep learning már sokkal közelebb áll a mesterséges intelligencia köznyelvi fogalmához. Nem mi adjuk meg “kézi vezérléssel” a szempontokat, mindössze rengeteg adatot táplálunk a neurális hálózatba, amely olyan információfeldolgozó egységekből és rétegből áll, amelyek segítségével akár számunkra észrevehetetlen mintákat is fel tudnak ismerni egy adott adathalmazban.

Ennél fogva a főbb különbség, hogy a “tradicionális”, azaz nem neurális háló alapú rendszereknél a domain experteknek kirívó szerepe van, volt. Ez a deep learninges világban jelentősen csökken, azaz nem is feltétlenül kell expertnek lenni az adott domainen belül.

deeplearning_képzés_illusztráció

Nagyon leegyszerűsítve a hagyományos gépi tanulás alatt jellemzően alkalmazott statisztikai modellezést értünk, és némi adatból, ha úgy tetszik konzerv tudásból ad megoldást, addig mély tanulásnak tulajdonképpen tudáselsajátítási képessége van, ezáltal jóval komplexebb feladatokat lehet megoldani vele. A deep learning úgy különbözteti meg nagy biztonsággal a kutyát a macskától, hogy közben senki nem magyarázza el a rendszernek, hogy is néz ki a kutya és a macska.

Ha jobban is elmélyülnél a deep learning témában, akkor az októberben induló “Deep learning a gyakorlatban” online képzésünket ajánljuk neked, ahol a 8 alkalom során, 24 óra alatt fokozatosan merülünk a mélybe és értjük meg a neurális hálók működését 0 ppt-vel és rengeteg kódolással. A képzés oktatója, Litkei Péter (Deepnetworks) kiváló szakember, amiről magad is meggyőződhetsz, ha megtekinted az alábbi rövid előadását.

14:07
 

Mi is az a deep learning, és mire használhatjuk?

Még több videó

A tanfolyam nagyon high-level library használattal indul, ahol már előre betanított hálózatokat használunk. Ahogy halad tovább a tanfolyam, egyre mélyebbre ássuk magunkat, és a végén teljesen eldobjuk a keretrendszereket és mi magunk implementáljuk a teljes folyamatot.

Az október 25-én induló képzéshez mindössze alapszintű programozási ismeretek szükségesek. A tanfolyam órái munkaidő után kezdődnek, online élőben követhetők, de az órákról felvétel is készül, melyet a résztvevők utólag bármikor és bármennyiszer visszanézhetnek, így senki nem maradhat le egy óráról sem. A képzés részletei a HWSW oldalán találhatóak, ahol a regisztrációs felület is elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.