:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 7. 10:53

Megmutatta magát a Google Pixel 7 széria

A Google bejelentette az idei Pixel mobilokat, amikről korábban lényegében már minden kiderült. Az árazással nem variált a keresőcég, a Pixel 7 és a Pixel 7 Pro ugyanonnan indulnak, ahonnan elődeik, és ezúttal a korábbinál több országban lehet majd megvásárolni őket.

A Pixel 7 megjelenésében nem sokat változott a Pixel 6-hoz képest, a tervezők megtartották az előd méretét, az árazást és az alapvető formajegyeket is. A korábbi évek során rendszerint merészebb változások érintették a hardvereket a gyártótól gyártóig való passzolgatás miatt, de a Google hardveres részlegénél most beállt egy viszonylagos stabilitás, ami helyet ad az iterációknak, túl sok újdonságot nem mutatnak a mobilok a Pixel 6-hoz képest, korrekt hardvert kínálnak megbízható teljesítmény mellett.

A Pixel 7 esetében viszont már minőségibb az anyaghasználat, szálcsiszolt alumíniumból készült keret fogja közre a kamerát az eddigi műanyag helyett. Szenzorok terén az alapmodell maradt kettőnél, míg a Pro modell háromnál. Az alapmodell fő kameraegysége egy lézeres autófókuszt támogató 50MP-es Samsung GN1 (1/1,31”), mellette egy 12 MP-es ultraszéles (114 fok) látószögű érzékelővel, ez került egyébként a Pro-ba is. 

A Pro variáns a főegység mellé viszont egy új, széles látószögű szenzor kapott, ami ugyan még mindig 12MP-es, de 125,8 fokos látómezőt tesz lehetővé, kapott autófókuszt, és makró módban is működik, ehhez társul az új 48 MP-es telés kamera 30-szoros digitális zoommal és ötszörös optikai zoomal van ellátva. Az előlapon egy 12 MP-es, széleslátószögű érzékelő készíti a csoportszelfiket, és mindkét eszköz  akár 4K-ban rögzít videókat 60 fps minőségben.

google_pixel_7

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Pixel 6 telefonnal bemutatott Tensor SoC utódot kapott, a Pixel 7-ben már a Google Tensor G2 dolgozik, a Google azonban más CPU-gyártókkal ellenben nem növeli évről évre a magok számát, így a másodikgenerációs Tensor is hasonló felállást mutat, mint az előd: két Cortex-X1-es, két A76-os és négy A55-ös magot kínál, lényegesen nagy ugrás nincs a tavalyi felálláshoz képest, valamivel magasabb az órajel, de ugyanaz a struktúra. A chipet a Samsung Exynos részlege gyártotta le a dél-koreaiak 4 nanométeres eljárásával.

Komolyabb fejlesztésként emelhető ki, hogy GPU terén a korábbi Mali-G78 MP20-at váltja az ARM Mali-G710 MC10. A Google kínál még egy új képalkotót, új modemet, újgenerációs Google Tensor Processing Unitot (TPU). A Google nem beszélt arról, hogy a CPU vagy a GPU pontosan mennyivel gyorsabb, de az ARM szerint a G710 60 százalékkal gyorsabban és 20 százalékkal energiahatékonyabban végzi az MI-t igénylő folyamatokat, így például a kameraszoftver működésére is jótékony hatással bír.

Ami a további specifikációkat illeti: a Pixel 7 Pro 6,7 hüvelykes, 3120x1440 pixel felbontású, 120Hz-es OLED kijelzőt kapott 12 GB RAM és 128 GB tárhely társaságában, az energiát 5000 milliamperórás akkumulátor szolgáltatja. Az alapmodell 6,3 hüvelykes, 90Hz-es, 2400x1080-s OLED kijelzőt kapott, belül 8 GB RAM, 128 GB tárhely és 4355 milliamperórás telep nyugszik. Mindkét készülék 30W-tal tölthető vezetéken keresztül (vezeték nélkül mindössze 20W és 23W-tal), támogatja a WiFi 6e szabványt, az ujjlenyomat-olvasó a képernyőbe épült, továbbá adott az IP68-as vízállóság.

A keresőcég ezúttal jelentősen kiterjesztette a csúcsmobilok elérhetőségét, ugyan nem világszerte értékesíti a telefonokat továbbra sem, de az eddigi 13 helyett már 17 régiót fed le: Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Puerto Ricóban, Szingapúrban, Spanyolországban, Tajvanon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, továbbá Hollandiában, Svédországban, Dániában, Norvégiában és Indiában lehet megvásárolni őket. 

Az alapmodell 8/128 GB kiszerelésben 650 euróról (kb. nettó 275 ezer forint), az erősebb variáns 900 euróról (kb. nettó 380 ezer forint) indul, a szállítás október 13-án kezdődik. A Google mindegyik modellre öt év szoftvertámogatást ígér, és három Android főverziót kísér majd végig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.