:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 14. 14:54

AMD-s termékzáport mutat az előrejelzés

A január eleji CES-en mutatja be legújabb termékeit az AMD, amely friss processzorok mellett olcsóbb GPU-kat is jelenthet.

Bár a chiptervező jövő évi processzoros termékeinek döntő része továbbra is a már ismert Zen 3-as mikroarchitektúrára épül, érdekes újdonságokból így sem lesz hiány. Az AMD a januári eseményen bejelenti a 3D V-Cache technológiára épülő első termékeit, amelyek a már jól ismert Ryzen márkanéven kerülnek piacra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A júniusban leleplezett receptnek megfelelően az AMD egy 64 megabájtos SRAM lapkát helyez a Zen 3-as magokat tartalmazó CCD lapkára, a két egységet pedig négyzetmilliméterenként több száz rézvezetékkel kapcsolja össze. Ezzel az apró, mindössze 36 mm2 területű memóriachip kapacitása kvázi összeforr a processzormagok melletti harmadszintű gyorsítótáréval, 32 helyett 96 megabájtra emelve a cache méretét. Az AMD szerint az eljárással 2 TB/s-os sávszélesség érhető el viszonylag alacsony késleltetés, illetve disszipáció mellett.

Az egyszerűnek hangzó, ám kivitelezés szempontjából bonyolult és költséges folyamatnak hála az új asztali Ryzenek L3-as gyorsítótára a jelenlegi kapacitás háromszorosára ugrik. A tervezőcég állítja, megoldása számottevő előnyt hoz majd a konzumer szegmensben (is). Belső mérések szerint játékokban címtől függően 4-25 százalékot hoz a gyorsítótár triplázása, miközben átlagosan 15 százalékos gyorsulással kalkulál az AMD, változatlan mikroarchitektúra mellett.

amd_3d_pack_cpu_2

Az 5000-es asztali Ryzen széria frissítése mellett a 6000-es sorozat első tagjait is bemutathatja majd az AMD, amelyek a Rembrandt kódnevű lapkára épülnek. A holland festőművészről elkeresztelt termék Zen 3+ CPU-architektúrára épít, várhatóan legfeljebb nyolc darab maggal. Ennél fontosabb, hogy az utóbbi néhány generációnál látványosan elhanyagolt GPU-t végre tisztességesen kigyúrja az AMD. A grafikus egység a videókártyák formájában már piacon lévő, versenyképes Navi 2 architektúrára épül. Utóbbival kézen fogva jelenik meg a DDR5 (és LPDDR5) támogatás, amely jelentősen növeli a processzor számára (beleértve az integrált GPU-t is) elérhető sávszélességet.

Iparági pletykák szerint a Rembrandt legfeljebb a DDR5-5200 szabványú modulokat/chipeket támogatja majd, ami kétcsatornás módban 80 GB/s körüli értéket eredményezne. Ez 60 százalékkal múlná felül a jelenleg leginkább elterjed DDR4-3200 szabvány 50GB/s-os sávszélességét, melyből sokat profitálhat az integrált GPU. Mindennek hála belépőszinten kifejezetten erős grafikus teljesítményre várható a 6000-es széria első tagjaitól.

A Rembrandt kódnevű fejlesztés első körben mobil, vagyis notebookohoz gyártott processzorok formájában jelenik majd meg, habár a kiszivárgott adatok szerint tervben van az asztali kiadás is. A DDR5-ös támogatás miatt azonban ehhez először az AM5-ös platformnak kellene megjelennie, amivel az AMD megvárhatja majd az év második felére datált Zen 4-alapú Raphaelt.

Végül, de nem utolsó sorban diszkrét GPU-kat is leleplezhet az AMD. A pletykák elsősorban a belépőszintű Radeon RX 6400-ról és RX 6500 XT-ről szólnak, amelyeket a GeForce RTX 3050 ellenfelének szánhat az AMD.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.