Szerző: Koi Tamás

2022. július 14. 12:52

Lehűti a pánikolókat a TSMC szárnyalása

Miközben egyes piaci szereplők rohamosan csökkenő kereslet miatt kongatják a vészharangot, a világ első számú chipgyártójának számító TSMC évek óta nem látott növekedési fázisban van - ráadásul a cég előrejelzése szerint az iparág helyzete távolról sem olyan borús, mint azt egyes gyártók előre látják.

Továbbra is kitartó, évek óta nem látott rekord növekedést prognosztizál az év hátralévő részére, emellett pozitív hosszútávú kilátásokat jósol saját maga, illetve az iparág számára ma közzétett második negyedéves üzleti jelentésében a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a tajvani TSMC. 

Ezzel a cég gyökeresen ellentmondani látszik a világ egyik legnagyobb memóriachipgyártójának számító Micron nemrég közzétett, meglehetősen kijózanító prognózisának, melyben a cég már az aktuális negyedévre vonatkozóan is jelentős forgalomcsökkenést jósolt, elsősorban a kedvezőtlen gazdaságpolitikai helyzetből, illetve a koronavírus-járvány újabb, kínai hullámaiból fakadó drasztikus fogyasztáscsökkenésnek köszönhetően.

chip_wafer_tsmc

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A cég negyedéves eredményeiről szóló beszámoló közzétételét követően ugyan maga C.C. Wei, a cég vezérigazgatója is aláhúzta, hogy a fogyasztói szegmensbe készült félvezetők iránt korábban tapasztalt, pandémia-fűtötte erős kereslet most visszakorrigál, a cégnél úgy értékelik, hogy a félvezetőipari termékek iránti kereslet hosszú távon folyamatosan erős lesz, a visszaesés pedig arányait tekintve nem lesz olyan erős, mint 2008-ban volt.

A befektetők ezzel együtt láthatóan jóval óvatosabban fektetnek pénzt az iparágba, amit jól jelez egyebek mellett, hogy a TSMC részvényárfolyama csak idén 23%-ot esett, ezzel a cég piaci értéke ma mintegy 408 milliárd dollár.

A cég ezzel együtt is jól teljesített az idei második üzleti negyedévben, így a vállalat teljes árbevétele elérte a 18,6 milliárd dollárt az adott háromhónapos időszakban, ami 36,6%-os éves növekedésnek felel meg, miközben nettó profitja több mint háromnegyedével, 7,94 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárra nőtt - utóbbi mutató tekintetében hasonló növekedésre utoljára két évvel ezelőtt, a pandémia kezdeti évében volt példa a cégnél. 

A TSMC a mai közzététel során egyben plusz 6-9%-kal módosította a korábbi 26-29%-os sávba prognosztizált éves árbevétel-növekedési előrejelzését.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.