:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 16. 11:54

Akár már jövőre jöhet az egységes töltőcsatlakozó az EU-ba

Abban bízik a jogalkotó, hogy még az idei évben létrejöhet a konszenzus, illetve ez alapján a végleges törvény az Európai Unióban forgalomba hozott mobilkészülékek töltéséhez használatos eszközök új, szigorúbb előírásairól, egységesítéséről.

Még idén létrejöhet az Európai Parlament és a Tanács közti konszenzus a nemzetközösség tagállamain belül forgalmazott mobilkészülékek paramétereit egységesítő jogszabályról, a jogalkotó pedig arra számít, hogy a Bizottság terveinél lényegesen hamarabb hatályba is léphet majd az új törvény, mely a legnagyobb hatással a teljesen egyedi töltőcsatlakozó-szabványt használó Apple-re lehet.

Az egységes töltőcsatlakozó előírásával - elsősorban környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi okokra hivatkozva - több mint egy évtizede próbálkozik az Európai Unió, tavaly ősszel azonban az Európai Bizottság végül letette az asztalra az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. A tervek szerint az okostelefonok, a táblagépek, a fényképezőgépek, a fejhallgatók, a hordozható hangszórók, illetve kézi játékkonzolok is ugyanazt az USB-C (vagy Type-C) aljzatot alkalmaznák majd, miközben a (gyors)töltési mód is egyezne az USB Power Delivery (USB PD) szabvány alapján.

usbc

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A törvényjavaslatról egy a Reutersnek nyilatkozó képviselő elmondása alapján a tervek szerint májusban szavazhat majd az illetékes parlamenti bizottság, ezt követően kezdődhet meg a tagállami konzultáció - mely a jelenlegi várakozások szerint reális eséllyel lezárulhat még az év vége előtt. Mindez azt jelenti, hogy a jogszabályt az év végén, jövő év elején elfogadhatják, ám a jogalkotó szeretné elérni, hogy az ne a ratifikálásától számított két éven belül, hanem annál jóval korábban, fél évvel később kötelező érvénnyel hatályba léphessen.

A képviselők emellett azt is szeretnék elérni, ha a Bizottság 2025-re harmonizálná a piacon lévő vezeték nélküli töltési technológiákat is - mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli töltési rendszerek egységesítése elsősorban az Apple számára jelenthet komoly érvágást, a cupertinói cég ugyanis teljesen egyedi töltőcsatlakozót (Lightning, melynek licenceléséből egyébként komoly bevétele származik a cégnek) és saját vezeték nélküli töltési rendszert (MagSafe) is használ.

Nem véletlen, hogy az Apple korábban többször kifejtette már a törvényjavaslat kapcsán, hogy az egységes töltő bevezetése a cég szerint hátráltatja az innovációt és éppen a törvény szellemével ellentétes hatást vált ki azzal, hogy az Apple-tulajoknál jelenleg lévő Lightning kábelekből középtávon elektronikai hulladékot keletkeztet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.