:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 4. 10:44

Teljesen kivonul Oroszországból az Nvidia

Más országokban folytathatják tovább a munkát az Nvidia oroszországi irodájának munkatársai, miután a chipgyártó úgy döntött, minden tevékenységet megszüntet az országban az elmúlt hetek fényében.

Az egyik legnagyobb amerikai chipgyártónak számító Nvidia hétfői közlése szerint október végétől minden tevékenységét megszünteti Oroszországban, az ott dolgozó munkatársak számára viszont adott lesz a lehetőség, hogy más országokban folytathassák munkájukat. A cég ugyan márciusban már felfüggesztette a hardverszállításokat a háború kitörése után, de irodáit továbbra sem zárta be az orosz munkatársak és családjuk támogatása miatt. A közlemény szerint azonban a közelmúlt fejleményei után már nem elképzelhető a hatékony működés, így a cég teljesen megszünteti jelenlétét a piacon.

Februárig több mint 300 alkalmazott dolgozott az nVidia 2003 óta létező oroszországi részlegében, mostanra körülbelül 240 szakértő maradt, többségben mérnökök. Aki nem tervezi a költözést, attól közös megegyezéssel válhatnak el végkielégítés mellett.

nivida_a100

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A chipgyártó márciusban állította le az oroszországi értékesítést, júliustól kezdve pedig a felhőalapú játékszoftver-licencek megújításának lehetőségét is megvonta az orosz cégektől, ami leginkább a Yandex, a Sberbank és az MTS telekommunikációs cég dolgát nehezítette meg, mivel a szuperszámítógépeik A100 és DGX-2 grafikus processzorokat használnak.

Az Nvidia több más techcéghez hasonlóan nehéz időszakon megy keresztül: az USA kormánya augusztusban korlátozni kezdte, hogy a gyártók bizonyos nagyteljesítményű chipjeiket Kínában és Oroszországban értékesítsék. Az Nvidia részvényeinek árfolyama 16 százalékot esett szeptember elején, és a vártnál rosszabbul sikerültek az augusztus végén nyilvánosságra hozott, második negyedéves üzleti eredményei is. A cég az eredmények közzétételét követően a harmadik negyedévre vonatkozóan 17%-kal, 5,9 milliárd dollárra csökkentette bevétel-előrejelzését.

Az A100 és H100 szerverekhez gyártott chipek a cég leggyorsabban növekvő szektorának számítanak, az elmúlt negyedévben 3,8 milliárd dolláros értékesítést jelentettek, 61%-os éves növekedéssel. Az új exporttilalom alapján az Nvidia Kínában 400 millió dollárt veszít potenciális eladásaiból a folyó negyedévben, és több mint egymilliárd dollárt az egész évben, ami tovább rontja a társaság bevételi kilátásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.