Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 21. 10:05

Itt vannak az Nvidia új GPU-szörnyetegei

Bemutatta vadonatúj, felsőkategóriás grafikus processzorait az Nvidia. A TSMC által gyártott GPU-k két új modellben tűnnek fel, melyek összesen három (memória)konfigurációval kerülnek a boltokba.

Az Nvidia tegnap hivatalosan is lerántotta a leplet az új, Ada Lovelace architektúrára épülő GPU-król, melyek két változatban, összesen három memóriakonfigurációval jelelhetnek meg a boltok polcain. A Geforce RTX 4090 és 4080 GPU-k alapja ugyanaz a 4 nm-es eljárással készülő lapka, a gyártó pedig ezúttal is az Nvidia tradicionális partnere, a TSMC.

Az új termékkínálat csúcsát képező Geforce RTX 4090 az Nvidia szerint az előző csúcsmodell, az RTX 3090 Ti teljesítményének 2-4x -ét hozza majd, ugyanakkora áramfelvétel mellett. A rendszer áramfelvételét mindazonáltal jól szemlélteti, hogy a cég minimum 850 watt teljesítményű tápegységet ajánl azokba a konfigurációkba, melyekbe az új GPU-szörnyeteget beépítik.

nvidia_rtx4090

A specifikációk szerelmesei számára az Nvidia számos ínyenc részlettel is szolgál, így a Geforce RTX 4090 összesen 16384, 2,23 GHz-en ketyegő (ez ideiglenesen akár 2,52 GHz-is is emelkedhet) CUDA-magot tartalmaz, mely összességében 1321 Tensor-TFLOPs, 191 RT-TFLOPs és 83 Shader-TFLOPs teljesítményt képes kipréselni magából. Az új chipre épülő kártyák egy memóriakonfigurációban, 24 GB GDDR6X memóriával érkeznek majd október közepén, 1599 dolláros (Európában 1949 eurós) ajánlott fogyasztói áron.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Novemberben jelenhetnek meg a kistesók, a két RTX 4080 modell, melyek közt nem csak a memóriakiépítés (12 vagy 16 GB GDDR6X) lesz az egyetlen megkülönböztető jegy. Az előző generációs, RTX 3080 Ti megoldásokhoz képest szintén 2-4x sebességnövekedést ígérő, 16 GB-os példányok 9728, 2,21 GHz-en járó (ez 2,51 GHz-ig feltornászható) CUDA-magot tartalmaznak, 780 Tensor-TFLOPs, 113 RT-TFLOPs, és 49 Shader-TFLOPs teljesítménnyel.

A 12 GB-os memóriakiépítésű példányok valamivel szerényebb teljesítményt nyújtanak, a 7680 CUDA-mag itt nagyobb alapórajelen (2,31 GHz, illetve 2,61 GHz to) jár, ami 639 Tensor-TFLOPs, 92 RT-TFLOPs, and 40 Shader-TFLOPs teljesítményt eredményez. A két kisebb teljesítményű modell memóriakonfigurációtól függően 1199 és 899 dolláros (és 1469  és 1099 eurós) ajánlott fogyasztói áron kerülnek majd forgalomba, várhatóan novemberben. 

Az új Ada Lovelace RTX architektúra esetében az Nvidia a ray tracing teljesítmény jelentős felturbózására koncentrált, illetve érkezik a DLSS (Deep Learning Super Sampling) 3 is, mely a megfelelően optimalizált játékok esetében az Nvidia szerint akkor is képes a másodpercenkénti képkockaszámot számottevő mértékben növelni, ha a CPU már kifogyott az erejéből.

Az új generációs csúcskártyák sikerét illetően egyelőre nehéz jóslatokba bocsátkozni, az Nvidia ugyanis a gamer kiegészítők piacán régóta nem tapasztalt, nyomott hangulatban kénytelen debütálni az újdonságokkal.

A kedvezőtlen gazdasági környezet és a kriptopiac negatív kilengése egyaránt erősen beszűkítette a keresletet a nagy értékű videovezérlőkre, mely az Nvidia számain is meglátszik - a cégvezetés ugyanakkor az évek során sikerrel elérte, hogy az Nvidia mára képes több lábon állni, így az adatközponti termékeknek köszönhetően a vállalat sikerrel fent tudott maradni a víz felszínén a fenti negatív hatások dacára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról