:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 25. 13:29

Újabb visszaesésre figyelmeztet az Nvidia

Továbbra sem számít jó kilátásokra a világ első számú grafikusprocesszor-gyártója, az Nvidia. A cég negyedéves üzleti eredményei az előzetes várakozásokat jelentősen alulmúlták, de hosszú időre vége lehet a társaság szárnyalásának.

Közzétette a cég második üzleti negyedéves jelentést az Nvidia, melyben az augusztus elején közzétett profitfigyelmeztetésnek megfelelően jelentős mértékben az előzetes várakozásokat alulmúló teljesítményről számolt be. A cég ugyan csekély mértékben tudott növekedni az adatközponti szegmensnek köszönhetően, de összességében tovább romlanak a vállalat kilátásai az év hátralévő részében.

Az Nvidia ez előzetesen kiadott profitfigyelmeztetésnek megfelelő, 6,7 milliárd dolláros árbevételt jelentett a második negyedévben, ami 3%-os növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ugyanakkor drámai mértékben, csaknem 21%-kal kevesebb ahhoz képest, melyet a társaság idén májusban prognosztizált.

A cég az eredmények közzétételét követően a harmadik negyedévre vonatkozóan 17%-kal, 5,9 milliárd dollárra csökkentette bevétel-előrejelzését.

nvidia_grace

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nem várt mértékű esést elsősorban az Nvidia korábban legnagyobb forgalmat szállító üzletágának, a játákosoknak szánt megoldásokat kínáló gaming részleg hozta össze, melynek forgalma éves szinten 33%-ot, negyedéves szinten 44%-ot zuhant, éppen csak átlépve a kétmilliárd dolláros küszöböt. A bajt tetézi, hogy a meglévő keresletet most jelentős arányban a használtpiac szolgálja ki, hiszen eladósorba kerültek a bányászhardverek.

A cég csak a második negyedévben 1,34 milliárd dollár értékben volt kénytelen leírni készleteket, döntő többségében a PC-piac és a kriptopiac bezuhanásának, illetve a korábbi, szárnyaló forgalomból adódó túlraktározásnak köszönhetően. Mindez kihatott az Nvidia működési profitjára is, mely éves szinten 80%-kal, 499 millió dollárra csökkent.

Az amerikai gyártó termékdiverzifikációs törekvései ugyanakkor mostanra egyértelműen megtérülni látszanak, az Nvidia adatközponti termékeket kínáló üzletága - mely a legtöbb pénzt hozza a cégnek - ugyanis éves szinten 61%-os növekedésre volt képes, a divízió forgalma ezzel elérte a 3,81 milliárd dollárt.

Az adatközponti termékek régiós szintű elosztása, eladásai szintén meglehetősen hullámzóan alakulnak, így a cégvezetés beszámolója szerint az Nvidia a kínai beruházások lassulása miatt a térségben jelentős forgalomcsökkenéssel kellett szembenézzen, ezt ugyanakkor ellensúlyozta az Egyesült Államokban tapasztalható forgalomnövekedés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.