Szerző: Koi Tamás

2021. április 19. 10:34

Elhunyt az Adobe társalapítója, a PDF egyik atyja

Múlt hétvégén ismét távozott az élők sorából egy IT-ipari legenda: 81 éves korában elhunyt Dr. Charles Geschke, aki társával együtt 1982-ben megalapította az Adobe-ot, és a nevéhez fűződik többek közt a számítógépes kiadványszerkesztés egyik mérföldkövét jelentő PostScript leírónyelv és a PDF dokumentumformátum megalkotása.

Múlt hétvégén életének 81. évében elhunyt Dr. Charles Geschke, az Adobe társalapítója, aki 2017-ig ügyvezetőként és elnökként is részt vett a cég irányításában. Dr. Geschke 1982-ben kollégájával, Dr. John Warnockkal együtt hagyta ott a Xeroxot, hogy saját projektbe kezdjen, így jött létre az Adobe, mely a számítógépes kiadványszerkesztés és fotomanipulálás megkerülhetetlen tényezőjévé vált az ezt követő évtizedekben.

geschke

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Az Adobe legismertebb "termékének" a '80-as évek elején a tördelést és kiadványszerkesztést forradalmasító PostSript leírónyelv számított, nem sokkal később Geschke Warnokkal együtt megalkotta a Portable Document Format, azaz a PDF formátumot, mely máig az egyik legelterjedtebb platformfüggetlen dokumentumformátumnak számít.

Geschke társával 2009-ben a technológiai iparágban végzett munkájának elismeréseként kitüntetést vehetett át az akkori amerikai elnöktől, Barack Obamától, a médiában ugyanakkor talán 1992-es elrablása keltette a legnagyobb visszhangot. Az év májusában két fegyveres az Adobe parkolójából rabolta el a munkába érkező cégvezetőt, akit ezt követően négy napig tartottak fogva. Az elkövetőket végül a váltságdíj átadásakor elfogták, Geschke pedig sértetlenül megúszta az esetet.

a címlapról