:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 8. 11:07

Szokatlan dolgot kért az Apple a tajvani beszállítóktól

Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi múlt heti látogatása egészen abszurdnak számító következményeket is magával hozott, így a vizit miatt befeszülő kínai vezetés a kisebb hatással bíró szankciók mellett egyre több szimbolikus lépést is tesz annak érdekében, hogy a sziget autonómiáját letörje - és ehhez paradox módon még amerikai cégek is asszisztálnak.

A napokban arra kérte az Apple a legfontosabb tajvani beszállítóit, hogy a kínai gyárakba szállított, ott készülő iPhone-okhoz, iPadekhez és Mac-ekhez passzoló komponenseket olyan felirattal lássák el, melyek megfelelnek a kínai vámhatóságok előírásainak - számolt be pénteken a Nikkei

Mindez azt jelenti, hogy a tajvani cégeknek a kínai exportra kerülő szállítmányokra származási országként kifejezetten ellenjavallt lenne azt feltüntetni, hogy Tajvan, illetve Kínai Köztársaság, helyette a kínai hatóságok által elfogadott "Kínai Tajpej" vagy "Tajvan, Kína" jelölést kellene alkalmazniuk.

apple_tajvan_kina

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cupertinói cég arra hivatkozva kérte a feliratozás megváltoztatását, hogy a kínai hatóságok Nancy Pelosi látogatására válaszul korábban több, lazán kezelt jogszabályi előírást mostantól lényegesen szigorúbban vesznek, illetve ellenőriznek - ilyen többek közt a vámáru esetében a származási ország feltüntetése is. Ha a feliratok nem felelnek meg az előírásoknak, az lényegesen meghosszabbíthatja a procedúrát, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy az árut visszairányítják Tajvanra.

Mindez a feszes ütemtervvel dolgozó Apple-t komoly dilemma elé állítja, a cég ugyanis nem engedheti meg magának, hogy az új iPhone-ok vagy más készülékek piaci premierje számottevően csússzon, illetve a félvezetőpiac ellátási problémái tovább mélyüljenek egy hasonló, diplomáciai eset miatt.

Az érintett cégek mindenesetre úgy tűnik, patthelyzetben vannak, a tajvani törvények ugyanis világosan előírják, hogy a Tajvanon gyártott termékeket hogyan kell feliratozni, ezzel együtt sem az Apple-nek, sem a helyi komponenspiac szereplőinek nem érdeke az, hogy a szállítmányokat a kínai hatóságok egy ilyen, jelentéktelennek tűnő adminisztratív probléma miatt feltartsák.

Az eset nyilvánvalóan lehetőséget ad arra, hogy Kína viszonylag fájdalommentesen gesztusértékű lépést csikarjon ki az egyébként is meglehetősen bonyolult és feszült sino-amerikai gazdasági kapcsolatokban, egyben apropót teremtsen arra, hogy hirdesse, továbbra is jogot formál Tajvanra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 04:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.