:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 20. 10:53

Jöhetnek a napelemes bázisállomások

Az egekbe szökő energiaárak a távközlési szolgáltatókat is arra sarkallják, hogy hálózatukat jóval hatékonyabban üzemeltessék - a mobilhálózatoknál ennek egyik kézenfekvő megoldása a napenergia-használatra való legalább részleges áttérés.

A távközlési szolgáltatók sok más nagyfogyasztóhoz hasonlóan megérzik, megérezték az energiaárak elszállását, mely arra sarkallja az iparági szereplőket, hogy az infrastruktúra áramellátást ahol csak lehetséges teljesen új alapokra helyezzék. A Yettelből kivált infrastruktúra-cég, a PPF Csoporthoz tartozó CETIN Hungary ennek érdekében három településen – Gyálon, Dunaharasztiban és Érden – teszteli, hogy bázisállomásainak villamosenergia-ellátása milyen hatékonysággal oldható meg helyben termelt zöldenergia használatával.

A toronycég közleménye szerint a hathónapos pilot projekt keretében éles körülmények között, több eltérő konfigurációban próbálják ki fotovoltaikus, azaz napelemes rendszer telepítését, figyelemmel kísérik az engedélyezési folyamatokat, a villamosenergia-megtakarítást és a lehetséges kiépítési módszereket, illetve alkalmazási lehetőségeket. A pilot eredményei alapján születik meg majd a döntés az áramellátás fenntartható átalakításáról figyelembe véve az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket is, ami jelentős környezetvédelmi előnyökkel járna. 

cetin_dunaharaszti

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A napelemek alapvetően egyenáramot (DC) állítanak elő, és a bázisállomásokon a telekommunikációs eszközök alapvetően szintén DC villamos energiát használnak. Az országos villamosenergia-rendszer, az elosztóhálózat viszont váltakozó áramot (AC) szolgáltat, és a bázisállomás készülékeinek hűtésére szolgáló klímaberendezések jellemzően szintén AC áramot használnak. Gyálon, az első tesztelt bázisállomáson a napelem DC energiájával direkt elégítik ki a telekommunikációs berendezések DC energiaigényét, így nem keletkezik veszteség az egyenáram váltakozó áramra történő átalakításával. A rendszer nem akkora méretű, hogy a teljes igényt tudja fedezni, így a szükséges további energiát a hálózat biztosítja.

A második helyszínen, Érden a megtermelt DC energiát AC árammá alakítják, és ezt teljes egészében a bázisállomás energiaszükségletének ellátására fordítják, hálózati visszatáplálás nélkül. Ebben a kísérletben azt tesztelik, hogy a későbbiekben egy nagyobb rendszerrel, hálózati energia felhasználása nélkül milyen hatékonysággal lehet megvalósítani az állomás önálló energiaellátását.

A harmadik állomáson, Dunaharasztiban szintén átalakítják a megtermelt DC energiát AC-ra, itt viszont vissza is táplálnak a hálózatba – lényegében ezen az elven működnek a lakossági napelemes megoldások. Itt egy okos energiaszenzor segítségével mérhető a hálózatra visszatermelt energia mennyisége. 

A pilot programban részt vevő három bázisállomáson összesen 33 darab napelempanelt szereltek fel, amely teljes várható villamosenergia-megtakarítása összesen közel évi 18,1 MWh (egy átlagos magyar háztartás éves energiafelhasználásának hétszerese, egy mosogatógép elindítása 9100-szor vagy 1,7 millió okostelefon feltöltése). A tesztüzemben az üvegházhatású gázok kibocsátása – hagyományos erőművek használata helyett zöldenergia kiaknázásával – telephelyenként évi mintegy 2,2 tonnával csökken.

A magyar távközlési piacon nem a CETIN az első, mely a mobilhálózati infrastruktúra (költség)hatékony enerigaellátását a fentiek szerint képzeli el. A 4iG által az év elején felvásárolt Digi Távközlési Kft. saját mobilhálózatában számos telephelyen üzemel már évek óta napelemes rendszer, igaz, a szolgáltató aktív infrastruktúrája jóval kevésbé összetett, mint a versenytársaké, ennek megfelelően energiaigénye is alacsonyabb, így a napelemes táplálás olcsóbban volt megvalósítható már az energiaárak elszállása előtt is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.