Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 12. 11:37

Felpörgött az NMHH mobilcsere-programja

Közzétette aktuális statisztikáit az idén nyáron kiterjesztett határidejű 2G-s és 3G-s készülékcsere-programról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szervezet szerint eddig már több mint 50 ezer elavult mobilt cseréltek le 20 vagy 40 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatással.

Meghozhatta régebbi, csak 2G vagy a 2G mellett és 3G-képes mobiltelefonok államilag támogatott cseréjére a lebonyolító szakhatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) júliustól érvényben lévő új pályázati kiírása, így mostanra már több mint ötvenezren cserélték le régi mobiljukat újabbra a támogatás keretében - írja közleményében a szervezet.

Az NMHH és az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly októberben közösen jelentették be, hogy a mobilszolgáltatók hálózatmodernizációs munkálatai által hátrányosan érintett ügyfelek megsegítésére készülékcsere-támogatási programot hoznak létre. Az egyszeri, vissza nem térítendő, legfeljebb bruttó 20 ezer forintos állami támogatás igénybevételének részletei végül novemberben jelentek meg.

Az eredeti pályázati kritériumok között szerepelt, hogy a támogatási program kétlépcsős lesz, és 2022. február 14-től július 17-ig tart majd, valamint az, hogy a támogatással vásárolt készüléknek 4G/5G és VoLTE-képesnek kell lennie, valamint bruttó vételára nem haladhatja meg a 120 ezer forintot. Feltétel volt továbbá az is, hogy a lecserélendő telefonnak 2021. július 1. és 2021. december 31. között legalább egyszer fel kellett jelentkeznie valamelyik hazai szolgáltató hálózatára, illetve annak az átadáskor is működőképesnek kell lennie.

smartphones_circle

Idén júliusban a pályázat végső határidejét 2023. március 31-re módosították, 20-ról 40 ezer forintra emelték a vissza nem térítendő támogatás összegét illetve eltörölték a bruttó vételár-határt is, melynek köszönhetően az eredetileg meglehetősen döcögősen induló, ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat felpörgött.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hatóság forgalmazói és területi statisztikái szerint a készülékcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál valósult meg, a vásárlások 30 százaléka pedig a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában történt. Közel hatezren Budapesten vették igénybe a támogatást, a megyei rangsorban pedig Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár megyében éltek a legtöbben a kedvezményes készülékvásárlás lehetőségével.

A készülékcsere-program a jelenlegi, 50 ezer sikeres pályázattal is legjobb esetben csak a keret felét merítette ki, így - hacsak nem módosítják újból a feltételeket - várhatóan hamarabb fog lejárni a pályázati határidő, mint hogy a fentebb említett ötmilliárd forintos keretösszeg kimerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról