Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 5. 11:06

NMHH: internetezés helyett beszélgessünk!

Internetezni jó, de még jobb tudatosan internetezni, mivel ezzel csökkenthető a digitális lábnyom, ami védi a környezetet és fenntarthatóbbá teszi a rendszer működését. Végső soron pedig van élet az interneten kívül is - hívja fel a figyelmet a hazai hírközlésfelügyeleti szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Már-már demonizálja az internethasználatot, pontosabban a pazarló internethasználatot a szakterületért felelős magyar kormányszerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely múlt pénteken a tudatos internetezés és a digitális lábnyom csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet. 

talking

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szervezet közleménye szerint a két évtizeddel ezelőtt útjára indult digitalizáció világszinten megállíthatatlanul terjed, számos előnye mellett azonban rendkívül energia- és erőforrásigényes, ennek következtében jelentős természet- és éghajlatromboló hatása van. A digitális fenntarthatóság a technológia felelős tervezéséről, fejlesztéséről és használatáról szól, amely csökkentheti az egyéni és kollektív digitális lábnyomot.

A hatóság szemléletes statisztikákkal is megpróbálja érzékeltetni a probléma súlyát (szó szerint) - bár hogy ezek pontosan honnan származnak, arra nem tér ki a közlemény. 

Az NMHH szerint így 

  • egyetlen e-mail karbonlábnyoma 4 gramm is lehet (azaz ennyi CO2 keletkezik a teljes folyamat eredményeként),
  • ráadásul ha ehhez dokumentumot is csatolna valaki, akkor ez máris akár 50 grammra is ugorhat,
  • egy internetes keresés pedig átlagosan 2-7 gramm CO2-t küld a légkörbe.

A digitális karbonlábnyom azonban nem csak e-mailek küldéséből és az interneten való keresésből keletkezhet:

A CO2-kibocsátás robbanásszerű növekedéséért elsősorban a streaming platformok felelősek

-mutat rá a fő bűnősre a szervezet.

A szakhatóság szerint egyes becslések alapján az internethasználatból származó kibocsátás globális szinten már meghaladja a légi közlekedésből származó összes kibocsátást.

Az NMHH éppen ezért kissé paradox módon mindenkit arra int, bánjon felelősségteljesen az erőforrásokkal internethasználat közben is, azaz pl.

  • iratkozzon le a kevésbé fontos hírlevelekről,
  • fogja rövidre az online meetingeket,
  • offline hallgasson zenét,
  • wifin keresztül streameljen videókat,
  • vagy éppen csökkentse a közösségi média használatát.

A legtöbbet azonban akkor spórolhatjuk, ha egyáltalán nem is internetezünk, 

Helyette beszélgessünk ismerőseinkkel, játsszunk gyermekeinkkel vagy házi kedvenceinkkel, sétáljunk, kertészkedjünk, olvassunk kedvenc könyvünket, sportoljunk vagy kiránduljunk a természetben. Mindezek olyan tevékenységek, amelyek szén-dioxid-kibocsátástól mentesek, és minden bizonnyal boldogabb emberré tesznek bennünket.

-ad tanácsot a hatóság. 

Az NMHH ezt követően a www.netrefel.hu tematikus oldalra irányít, ahol többek között arra buzdít a szervezet, hogy bátran internetezzünk mobilon, illetve felhívja a figyelmet az immár 40 ezer forintos állami támogatási keretet biztosító 2G/3G készülékcsere-programra, melynek egyébként ténylegesen van köze a karbonlábnyom csökkentéséhez azáltal, hogy a felhasználókat igyekszik átterelni a hatékonyabban működő 4G-s vagy éppen 5G-s infrastruktúrára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról