Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 5. 11:06

NMHH: internetezés helyett beszélgessünk!

Internetezni jó, de még jobb tudatosan internetezni, mivel ezzel csökkenthető a digitális lábnyom, ami védi a környezetet és fenntarthatóbbá teszi a rendszer működését. Végső soron pedig van élet az interneten kívül is - hívja fel a figyelmet a hazai hírközlésfelügyeleti szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Már-már demonizálja az internethasználatot, pontosabban a pazarló internethasználatot a szakterületért felelős magyar kormányszerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely múlt pénteken a tudatos internetezés és a digitális lábnyom csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet. 

talking

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A szervezet közleménye szerint a két évtizeddel ezelőtt útjára indult digitalizáció világszinten megállíthatatlanul terjed, számos előnye mellett azonban rendkívül energia- és erőforrásigényes, ennek következtében jelentős természet- és éghajlatromboló hatása van. A digitális fenntarthatóság a technológia felelős tervezéséről, fejlesztéséről és használatáról szól, amely csökkentheti az egyéni és kollektív digitális lábnyomot.

A hatóság szemléletes statisztikákkal is megpróbálja érzékeltetni a probléma súlyát (szó szerint) - bár hogy ezek pontosan honnan származnak, arra nem tér ki a közlemény. 

Az NMHH szerint így 

  • egyetlen e-mail karbonlábnyoma 4 gramm is lehet (azaz ennyi CO2 keletkezik a teljes folyamat eredményeként),
  • ráadásul ha ehhez dokumentumot is csatolna valaki, akkor ez máris akár 50 grammra is ugorhat,
  • egy internetes keresés pedig átlagosan 2-7 gramm CO2-t küld a légkörbe.

A digitális karbonlábnyom azonban nem csak e-mailek küldéséből és az interneten való keresésből keletkezhet:

A CO2-kibocsátás robbanásszerű növekedéséért elsősorban a streaming platformok felelősek

-mutat rá a fő bűnősre a szervezet.

A szakhatóság szerint egyes becslések alapján az internethasználatból származó kibocsátás globális szinten már meghaladja a légi közlekedésből származó összes kibocsátást.

Az NMHH éppen ezért kissé paradox módon mindenkit arra int, bánjon felelősségteljesen az erőforrásokkal internethasználat közben is, azaz pl.

  • iratkozzon le a kevésbé fontos hírlevelekről,
  • fogja rövidre az online meetingeket,
  • offline hallgasson zenét,
  • wifin keresztül streameljen videókat,
  • vagy éppen csökkentse a közösségi média használatát.

A legtöbbet azonban akkor spórolhatjuk, ha egyáltalán nem is internetezünk, 

Helyette beszélgessünk ismerőseinkkel, játsszunk gyermekeinkkel vagy házi kedvenceinkkel, sétáljunk, kertészkedjünk, olvassunk kedvenc könyvünket, sportoljunk vagy kiránduljunk a természetben. Mindezek olyan tevékenységek, amelyek szén-dioxid-kibocsátástól mentesek, és minden bizonnyal boldogabb emberré tesznek bennünket.

-ad tanácsot a hatóság. 

Az NMHH ezt követően a www.netrefel.hu tematikus oldalra irányít, ahol többek között arra buzdít a szervezet, hogy bátran internetezzünk mobilon, illetve felhívja a figyelmet az immár 40 ezer forintos állami támogatási keretet biztosító 2G/3G készülékcsere-programra, melynek egyébként ténylegesen van köze a karbonlábnyom csökkentéséhez azáltal, hogy a felhasználókat igyekszik átterelni a hatékonyabban működő 4G-s vagy éppen 5G-s infrastruktúrára.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.