:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 19. 10:48

Újra próbálkozna a szerverpiacon a Qualcomm

Ismét nekifutna az ARM-alapú adatközponti termékek fejlesztésének és gyártásának a Qualcomm, hogy bevételeit ezzel is valamelyest függetlenítse az éppen gyengélkedő okostelefon-szegmenstől.

Vadonatúj termékkel térne vissza a szerverpiacra a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm. Az amerikai cég korábban többször is próbálkozott ebbe a szegmensbe betörni, mindannyiszor sikertelenül, mostanra azonban a vállalatnak elemi érdekévé vált, hogy az elsődleges felvevőpiacnak számító, erősen a fogyasztói költésekre utalt okostelefon-piac mellett más szegmenseket is ki tudjon szolgálni.

A Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a cég a tavaly mintegy 1,4 milliárd dollárért felvásárolt, többségében Apple-veteránok által létrehozott Nuvia fejlesztéseit próbálja az ARM-os adatközponti teremékekbe átültetni. A Qualcomm aktívan keresi a potenciális partnereket ehhez, illetve a tudósítás szerint már talált is egy potenciális érdeklődőt az Amazon felhős üzletága, az Amazon Web Services személyében.

snapdr

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Qualcomm évek óta próbál betörni a szerverpiacra különböző ARM-alapú megoldásaival. A szép reményekkel indult, 2017-ben bemutatott Centriq 2400 család azonban éppúgy bukásra lett ítélve, mint számos más gyártó (Applied Micro, Broadcom, AMD) hasonló próbálkozása.  

A kudarc oka nagy részt az Intel igen agresszív stratégiájában is keresendő, a domináns, a piacot magának tartogató gyártó roppant agresszív megelőző csapásokkal gátolta meg az ARM piacszerzését, a Xeon D családdal vagy az Atom magok szerveres implementációjával (Avoton és Centerton família) minden versenyelőnyüktől megszabadította a konkurenciát.

A gyártó végül tavaly novemberben ambiciózus tervekről számolt be a Nuvia-akvizíció kapcsán, kijelentve, hogy elkerülhetetlen az ARM-vonal PC-s térhódítása. Alighanem az akkor emlegetett Phoenix kódnevű fejlesztésre épülnének a cég szerverpiaci termékei, melyekről konkrétumokat továbbra sem tudni, miként a Qualcomm PC-s processzorainak megjelenése kapcsán sem látott napvilágot azóta új részlet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 13:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.