Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 19. 10:48

Újra próbálkozna a szerverpiacon a Qualcomm

Ismét nekifutna az ARM-alapú adatközponti termékek fejlesztésének és gyártásának a Qualcomm, hogy bevételeit ezzel is valamelyest függetlenítse az éppen gyengélkedő okostelefon-szegmenstől.

Vadonatúj termékkel térne vissza a szerverpiacra a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm. Az amerikai cég korábban többször is próbálkozott ebbe a szegmensbe betörni, mindannyiszor sikertelenül, mostanra azonban a vállalatnak elemi érdekévé vált, hogy az elsődleges felvevőpiacnak számító, erősen a fogyasztói költésekre utalt okostelefon-piac mellett más szegmenseket is ki tudjon szolgálni.

A Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a cég a tavaly mintegy 1,4 milliárd dollárért felvásárolt, többségében Apple-veteránok által létrehozott Nuvia fejlesztéseit próbálja az ARM-os adatközponti teremékekbe átültetni. A Qualcomm aktívan keresi a potenciális partnereket ehhez, illetve a tudósítás szerint már talált is egy potenciális érdeklődőt az Amazon felhős üzletága, az Amazon Web Services személyében.

snapdr

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Qualcomm évek óta próbál betörni a szerverpiacra különböző ARM-alapú megoldásaival. A szép reményekkel indult, 2017-ben bemutatott Centriq 2400 család azonban éppúgy bukásra lett ítélve, mint számos más gyártó (Applied Micro, Broadcom, AMD) hasonló próbálkozása.  

A kudarc oka nagy részt az Intel igen agresszív stratégiájában is keresendő, a domináns, a piacot magának tartogató gyártó roppant agresszív megelőző csapásokkal gátolta meg az ARM piacszerzését, a Xeon D családdal vagy az Atom magok szerveres implementációjával (Avoton és Centerton família) minden versenyelőnyüktől megszabadította a konkurenciát.

A gyártó végül tavaly novemberben ambiciózus tervekről számolt be a Nuvia-akvizíció kapcsán, kijelentve, hogy elkerülhetetlen az ARM-vonal PC-s térhódítása. Alighanem az akkor emlegetett Phoenix kódnevű fejlesztésre épülnének a cég szerverpiaci termékei, melyekről konkrétumokat továbbra sem tudni, miként a Qualcomm PC-s processzorainak megjelenése kapcsán sem látott napvilágot azóta új részlet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról