:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 12. 12:39

Erősödhetett az Apple a hanyatló PC-piacon

Az idei Q2-es negyedévben összesen 72 millió PC-t sikerült szállítani az egy évvel korábbi 82,4 millióhoz képest, ami a Gartner szerint kilenc éve nem látott visszaesés a piacon. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple tartja magát, sőt erősödnie is sikerült.

Az Apple 6,4 millió Macet szállíthatott le az idei év második negyedévében a Gartner friss becslése szerint, ami 9,3 százalékos növekedést jelentene a tavalyi év azonos időszakában szállított 5,8 millió géphez képest. A gyártók toplistáján piaci részesedés tekintetében a cupertinói cég a negyedik helyen áll 8,8 százalékkal, a Lenovo, a HP és a Dell mögött, akik sorra 17,9 millió, 13,5 millió, valamint 13,3 millió eszközt szállítottak az időszakban. Az Acer és az Asus az Apple mögött halad 5,1 millió, illetve 4,7 millió PC-vel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mac szállítmányok volumenének annak ellenére sikerülhetett növekednie, hogy egyes modellek esetében több hét, akár több hónapnyi csúszással kellett számolni a vásárlóknak. Ráadásul az Apple az egyetlen vállalat a gyártók közül, aminek sikerült erősödnie a piacon éves viszonylatban: az összes többi márka esetében visszaestek az eladások a negyedév során az ellátási lánc nehézségei miatt. A becslések szerint a Q2 2022 negyedévben összességében 72 millió PC-t sikerült szállítani az egy évvel korábbi 82,4 millióhoz képest, ami a Gartner szerint kilenc éve nem látott visszaesés a piacon.

A Gartner mellett az IDC is közzétette saját becsléseit, ami kicsit visszafogottabb eredményt mutat, szerinte az Apple mindössze 4,8 millió Macet adott el, ami 22,5 százalékos éves csökkenéssel egyezik meg. Az elemzőcég úgy véli, hogy a PC-szállítmányok összességében 15,3 százalékot estek a negyedév során.

A Gartner és az IDC által megosztott adatok becslések, ezért nem feltétlen tükrözik a tényleges eladási számokat, a helyzetet viszont nehezíti, hogy az Apple nem teszi közzé eszköztípusokra lebontva, hogy mennyi iPhone-t, iPadet és Macet adott el, ami ellehetetleníti a pontos eladási számok meghatározását.

gartner-2q22-global

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.