Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 11. 11:15

Egyhelyben toporog a világ legnagyobb PC-gyártója

Megérezte a PC-piac lassulását, különösen a fogyasztói szegmensben a világ első számú PC-gyártója, a kínai Lenovo.

Az elmúlt kilenc negyedév leglassabb növekedését produkálta a legutóbbi háromhónapos időszakban a világ első számú PC-gyártója, a kínai Lenovo, ezzel rímelve a globális PC-piac lassulásáról szóló beszámolókra, piackutatásokra. 

A cég forgalma a koronavírus-járvány kitörését követően - az első, nagyobb kínai lezárások feloldása után - kilőtt, a járványhelyzet elvonulását követően azonban jelentős mértékű korrekcióba kezdett a piac, elsősorban a lakossági költések elmaradásának köszönhetően. A helyzetet tetézte, hogy Kína az újabb járvány gócpontok kialakulásának elkerülése érdekében az idei év első felében több, a gyártás szempontjából kulcsfontosságú régióban újabb lezárásokat rendelt el.

thinkpad_x13s_2

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Az árpilistól július végéig tartó időszakban a Lenovo teljes forgalma 16,96 milliárd dollár volt, ami mindössze 0,2%-os növekedésnek felel meg éves összehasonlításban - ilyen szintű növekedést a cég utoljára 2020 márciusában produkált, a 2020-as első negyedévben, amikor a pandémia rövid időre teljesen összeroppantotta a gyártás-ellátási láncot.

A Lenovo, mint a világ első számú PC-gyártójának forgalma - bár próbálja diverzifikálni porfólióját a szervertermékek és okostelefonok irányába - erősen ráutalt a globális PC-piac trendjeire. Korábbi elemzések azt mutatják, hogy a szegmens volumene az év közepére jelentős mértékben, mintegy 11%-kal csökkent, míg a Lenovo PC-eladásai a Counterpoint száma alapján 12,7%-kal, 17,4 millió darabra csökkentek (a cég 24%-os részesedésével ugyanakkor továbbra is piacelsőnek számít).

A kínai cég korábbi nyilatkozatai alapján idén a PC-piac teljes volumene mintegy 300-310 millió darab lehet, ami körülbelül 10%-os visszaesésnek felel meg a 2021-es évhez képest.

Jó hír ugyanakkor, hogy a félveztőipari ellátási lánc helyzete az utóbbi időszakban jelentősen javult, egyedül már csak az adatközponti termékeknél tapasztalható jelentős komponenshiány bizonyos termékeket illetően.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

2

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.