Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 11. 11:15

Egyhelyben toporog a világ legnagyobb PC-gyártója

Megérezte a PC-piac lassulását, különösen a fogyasztói szegmensben a világ első számú PC-gyártója, a kínai Lenovo.

Az elmúlt kilenc negyedév leglassabb növekedését produkálta a legutóbbi háromhónapos időszakban a világ első számú PC-gyártója, a kínai Lenovo, ezzel rímelve a globális PC-piac lassulásáról szóló beszámolókra, piackutatásokra. 

A cég forgalma a koronavírus-járvány kitörését követően - az első, nagyobb kínai lezárások feloldása után - kilőtt, a járványhelyzet elvonulását követően azonban jelentős mértékű korrekcióba kezdett a piac, elsősorban a lakossági költések elmaradásának köszönhetően. A helyzetet tetézte, hogy Kína az újabb járvány gócpontok kialakulásának elkerülése érdekében az idei év első felében több, a gyártás szempontjából kulcsfontosságú régióban újabb lezárásokat rendelt el.

thinkpad_x13s_2

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az árpilistól július végéig tartó időszakban a Lenovo teljes forgalma 16,96 milliárd dollár volt, ami mindössze 0,2%-os növekedésnek felel meg éves összehasonlításban - ilyen szintű növekedést a cég utoljára 2020 márciusában produkált, a 2020-as első negyedévben, amikor a pandémia rövid időre teljesen összeroppantotta a gyártás-ellátási láncot.

A Lenovo, mint a világ első számú PC-gyártójának forgalma - bár próbálja diverzifikálni porfólióját a szervertermékek és okostelefonok irányába - erősen ráutalt a globális PC-piac trendjeire. Korábbi elemzések azt mutatják, hogy a szegmens volumene az év közepére jelentős mértékben, mintegy 11%-kal csökkent, míg a Lenovo PC-eladásai a Counterpoint száma alapján 12,7%-kal, 17,4 millió darabra csökkentek (a cég 24%-os részesedésével ugyanakkor továbbra is piacelsőnek számít).

A kínai cég korábbi nyilatkozatai alapján idén a PC-piac teljes volumene mintegy 300-310 millió darab lehet, ami körülbelül 10%-os visszaesésnek felel meg a 2021-es évhez képest.

Jó hír ugyanakkor, hogy a félveztőipari ellátási lánc helyzete az utóbbi időszakban jelentősen javult, egyedül már csak az adatközponti termékeknél tapasztalható jelentős komponenshiány bizonyos termékeket illetően.

a címlapról