Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 25. 12:56

Emel a Sony: drágul a PlayStation 5

A Sony a globális gazdasági helyzet kihívásaival magyarázza, hogy a jövőben mélyebben zsebbe kell nyúlnia annak, aki az újgenerációs konzolra pályázik, bár az amerikai felhasználóknak nincs mitől tartaniuk.

Számos régióban, köztük az Egyesült Királyságban, Japánban, Kínában, Ausztráliában, Mexikóban, Kanadában, valamint Európában is emelkedik a PlayStation 5 konzolok ára. Európában 10 százalékos, az Egyesült Királyságban 6 százalékos drágulásra lehet számítani, de az Egyesült Államokban élő játékosokat nem érinti az intézkedés a cég bejelentése alapján.

A japán cég indoklása szerint a globális inflációs ráták és a kedvezőtlen árfolyam-trendek az egész iparágra nyomást gyakorolnak, aminek hatásait a fogyasztók sem kerülhetik el. A gazdasági helyzet miatt a Sony Interactive Entertainment (SIE) vezetése úgy döntött, hogy a PlayStation 5 ajánlott kiskereskedelmi árát (RRP) megemeli Európában, az EMEA térségben, Latin-Amerikai egyes piacain, valamint Kanadában, valamivel később pedig Japánban.

sony_ps5

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Japán kivételével – ahol szeptember 15-től lép érvénybe az emelés – már mindenhol drágábban vásárolható meg a konzol a fentebb említett területeken. Az új árazással Európában egy Ultra HD Blu-ray lemezmeghajtós PlayStation 5 a korábbi 499,99 euró helyett már 549, 99 euróért kapható, míg a PlayStation 5 Digital Edition 399,99 euró helyett 449,99 eurós árcímkét kap, tehát 50 eurós plusszal (kb. 20 ezer forint) számolhatunk. Magyarországon a PlayStation 5 ajánlott fogyasztói ára eddig 184 990 és 149 990 forint volt, az új hivatalos magyar árakat eddig nem közölte a cég magyar képviselete.

Mindeközben a SIE vezetője, Jim Ryan szerint ugyan a helyzet már javult az ellátási láncban, de a kínálat biztosítása még mindig nehézségekbe ütközik egyes piacokon, amin a cég továbbra is aktívan dolgozik. A vállalat július végén tette közzé idei második negyedéves jelentését, amiben egyúttal közölte, hogy eddig 21,7 millió darab PlayStation 5-öt adott el világszerte, ebből 2,4 milliót az elmúlt negyedévben. 

A Sony korábban 18 millió eladott PlayStation 5 konzolt jósolt a 2022-es pénzügyi évre, amit egyelőre még nem vizsgált felül, mivel szerinte a konzol iránti érdeklődés nem fog enyhülni, a kínálat oldalán tapasztalhatók a nehézségek. A japán cég reménykedik benne, hogy a hardverszállítmányok terén növekedni sikerül majd, és kevésbé lesznek érezhetők a szállítási láncban felmerült akadozások hatásai. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról