Szerző: Koi Tamás

2020. december 4. 12:38

A mobilnetet tolta meg itthon a járvány

A mobilnetes előfizetések szegmensére hatott jobban a koronavírus járvány Magyarországon, a stagnáló vezetékes területtel szemben itt csekély növekedést realizálhattak a szolgáltatók.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, idén ősszel több mint háromezer háztartásról készült reprezentatív felmérése alapján a középiskolás korú és felnőtt népesség háromnegyedének van vezetékes internete otthon, kétharmaduknak pedig mobilinternet-előfizetése van a telefonján. A népesség közel hattizede mindkettőre előfizet, bő egynegyedük viszont csak egyféle hozzáférést vásárolt: minden tizedik ember csak telefonos mobilinternetet, majdnem minden ötödik pedig csak vezetékes internetet használ. Minden hatodik embernek ugyanakkor semmilyen internetes hozzáférése nincs otthon.

NÉPSZERŰBB LETT A MOBIL

A hatóság ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy a járvány első hullámában 63-ról 67 százalékra nőtt azoknak az tábora, akiknek telefonos mobilnet-előfizetésük van, és közöttük is leginkább azok aránya nőtt – 7-ről 9 százalékra –, akiknek semmilyen más internetezési lehetőségük nincs otthon. A vezetékesinternet-ellátottság eközben nem változott tavaly óta.

covid_selfie

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A mobilnet-használat terjedését a járványhelyzet látszólag nem indokolja, hiszen az előfizetők nagy része a korlátozások miatt otthonról dolgozott vagy éppen tanult, ahol a statisztikák alapján amúgy van fix internetelérés. Ugyanakkor a mobilszolgáltatók a kialakult helyzetre válaszul több olyan kedvezményt is kínáltak az ügyfeleknek, melyek vonzóbbá teszik a mobilnetet bizonyos körökben, illetve ezek hatására olyanok is kipróbálták a szolgáltatást, akik korábban idegenkedtek a mobilnet használatától.

Azok ugyanakkor egyértelműen a vezetékes internetet preferálják, akik mindkettőhöz hozzáférnek - kétharmaduk kizárólag vagy túlnyomórészt ezen netezik, és csak minden huszadik megkérdezett mondta, hogy ő nagyrészt a telefonos mobilnetjét használja otthon. További közel 30 százalék azonos arányban használja a kétféle lehetőséget, és ezek az adatok nem is változtak tavaly óta.

A mindkét hozzáféréssel rendelkezők azt tartják a vezetékes internet legnagyobb versenyelőnyének a mobillal szemben, hogy több családtag tudja használni (41 százalék) és több telefonnal egyszerre (34 százalék) egy havidíjért egy előfizetést, hogy nincs adatkorlátja (36 százalék), megbízhatóbb a mobilkapcsolatnál (35 százalék), illetve hogy olcsóbb, mint a mobilinternet (33 százalék).

TÁRSADALMI KÜLÖNBSÉGEK

Bár a mobilnet a közvélekedés szerint drágább a vezetékes hozzáférésnél, a felmérés alapján az otthon kizárólag mobilnettel netezők többsége a legalsó jövedelmi csoportba tartozó, vidéken élő fiatal, míg a csak vezetékes netet használók szintén vidéken élő, jellemzően idős, többségében nyugdíjas korú felhasználók. A mindkét hozzáféréssel rendelkezők ezzel szemben minden szempontból magasabb státusúak, jobb helyzetben élő emberek. Ők leginkább az ország középső részén, Nyugat- és Dél-Dunántúlon nagyvárosi környezetben (Budapesten vagy megyeszékhelyen) élnek - derül ki a kutatásból.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.