Szerző: Koi Tamás

2021. november 22. 13:33

Jó darabig nem lesz alap a titkosítás a Messenger chateken

2023-ra halasztja az alapértelmezett végponti titkosítás bekapcsolását a világ legnagyobb azonnali üzenetküldő rendszerében, a Messengerben a Meta.

Bár a funkció opciós jelleggel évek óta elérhető, jó darabig nem lesz alapértelmezett a szöveges chatek "lehallgatását" kvázi lehetetlenné tevő, illetve nagy mértékben megnehezítő végponti titkosítás (angolul end-to-end encryption, azaz E2EE) a Meta legforgalmasabb üzenetkezelő platformján, a Messengeren, melyet immár az instagramos üzenetküldéshez is használ a cég.

Antigone Davis, a Meta biztonsági igazgatója egy a The Telegraphban megjelent cikkében kifejtette, hogy az üzenetek végponti titkosításának alapértelmezetté tételének elsődleges akadálya, hogy a cég még nem találta meg a módját annak, hogy a rendszert hogy lehet úgy egy több mint 2,8 milliárdos felhasználói bázissal rendelkező platformra bevezetni, hogy az minden szempontból a felhasználók javát szolgálja.

messenger_ikon

A cég korábban még úgy számolt, hogy legkorábban jövőre válhat alapértelmezetté a titkosítási funkció a fenti platformokon, ám ez a mostani nyilatkozat alapján biztosan nem fog 2023 előtt megtörténni.

Davis szerint a végponti titkosítás széles körű alkalmazásának feltétele, hogy az ne járuljon hozzá semmilyen törvénytelen cselekedethez, illetve továbbra is a Meta rendelkezésére álljanak olyan eszközök, melyekkel a bűnüldöző és egyéb hatóságok munkáját szükség esetén támogatni tudják. A szintén a Meta-hoz tartozó WhatsApp platformon régóta alapértelmezett a végponti titkosítás, a rendszer ezért egyes régiókban közkedvelt kommunikációs eszköze a helyi maffiának, illetve terroristasejteknek.

A végponti titkosítás alapértelmezett kiterjesztésének az egyik legnagyobb ellenzője egyébként Nagy-Britannia, ahol éppen 2023-ban lép életbe az elsősorban a gyermekek biztonságos(abb) internethasználatátt célzó Online Safety bill - a brit belügyminisztérium szerint egy ilyen intézkedés minden korábbi, a törvény céljaiért való munkát kockára tehet.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról