Szerző: Koi Tamás

2022. január 14. 09:01

44 millió brit nevében perlik a Facebookot

Gigantikus összegű, mintegy 3,2 milliárd dollárnak megfelelő angol fontra perlik Nagy-Britanniában a Facebook anyacégét, amiért az piaci erőfölényével visszaélve éveken keresztül begyűjtötte majd lényegében kiárusította 44 millió brit felhasználó személyes adatait.

Példátlan összeget követelő kártérítési per várhat a Facebook anyavállalatára, a Meta-ra Nagy-Britanniában: a céget több mint 2,3 milliárd angol fontra (átszámítva körülbelül 3,2 milliárd dollár) perlik egy csoportos keresetben. A beadvány szerint a Facebook piaci erőfölényével visszaélve begyűjtötte majd lényegében kiárusította 44 millió brit felhasználó személyes adatait.

A pert Liza Lovdahl Gormsen, a brit Pénzügyi Felügyelet egy főtanácsosa indította magánszemélyként a héten azoknak a brit állampolgároknak a nevében, akik 2015 és 2019 között használták a közösségi oldalt.

facebook_london
a cég egyik munkatársa a facebook londoni irodájában (fotó: getty images)

A vádirat szerint a Facebook több milliárd fontot keresett azáltal, hogy a felhasználók számára rendkívül előnytelen feltételek mentén engedélyezte a szolgáltatás használatát, lényegében arra kényszerítve őket, hogy feltétel nélkül átadják a szolgáltatónak szinte minden személyes adatukat, melyet az haszonszerzés céljából használhat fel gyakorlatilag korlátlanul.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A fenti csoportos kereset újabb részeleme lehet a Meta feje felett az utóbbi időben gyülekező sötét fellegeknek. A héten véglegessé vált, hogy a cég fennállása óta eddigi legnagyobb kihívásával lesz kénytelen szembesülni hamarosan, az Egyesült Államokban ugyanis zöld lámpát kapott az a per, melyet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indított azzal a felvetéssel, hogy a vállalat visszaélve piaci erőfölényével az évek során monopolhelyzetet épített ki, részben a versenytárs szolgáltatások felvásárlásával.

Az amerikai per Meta számára legrosszabb forgatókönyve az lehet, hogy a cég kénytelen lesz megválni a WhatsApp és/vagy az Instagram platformoktól.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.