Szerző: Koi Tamás

2022. január 14. 09:01

44 millió brit nevében perlik a Facebookot

Gigantikus összegű, mintegy 3,2 milliárd dollárnak megfelelő angol fontra perlik Nagy-Britanniában a Facebook anyacégét, amiért az piaci erőfölényével visszaélve éveken keresztül begyűjtötte majd lényegében kiárusította 44 millió brit felhasználó személyes adatait.

Példátlan összeget követelő kártérítési per várhat a Facebook anyavállalatára, a Meta-ra Nagy-Britanniában: a céget több mint 2,3 milliárd angol fontra (átszámítva körülbelül 3,2 milliárd dollár) perlik egy csoportos keresetben. A beadvány szerint a Facebook piaci erőfölényével visszaélve begyűjtötte majd lényegében kiárusította 44 millió brit felhasználó személyes adatait.

A pert Liza Lovdahl Gormsen, a brit Pénzügyi Felügyelet egy főtanácsosa indította magánszemélyként a héten azoknak a brit állampolgároknak a nevében, akik 2015 és 2019 között használták a közösségi oldalt.

facebook_london
a cég egyik munkatársa a facebook londoni irodájában (fotó: getty images)

A vádirat szerint a Facebook több milliárd fontot keresett azáltal, hogy a felhasználók számára rendkívül előnytelen feltételek mentén engedélyezte a szolgáltatás használatát, lényegében arra kényszerítve őket, hogy feltétel nélkül átadják a szolgáltatónak szinte minden személyes adatukat, melyet az haszonszerzés céljából használhat fel gyakorlatilag korlátlanul.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fenti csoportos kereset újabb részeleme lehet a Meta feje felett az utóbbi időben gyülekező sötét fellegeknek. A héten véglegessé vált, hogy a cég fennállása óta eddigi legnagyobb kihívásával lesz kénytelen szembesülni hamarosan, az Egyesült Államokban ugyanis zöld lámpát kapott az a per, melyet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indított azzal a felvetéssel, hogy a vállalat visszaélve piaci erőfölényével az évek során monopolhelyzetet épített ki, részben a versenytárs szolgáltatások felvásárlásával.

Az amerikai per Meta számára legrosszabb forgatókönyve az lehet, hogy a cég kénytelen lesz megválni a WhatsApp és/vagy az Instagram platformoktól.

a címlapról