Szerző: Koi Tamás

2022. július 7. 12:04

Hosszú évek óta először csökkenhet a videojáték-piac

Újabb, a koronavírus-járvány idején virágzó piac növekedését veti vissza a közelgő recesszió és úgy általában véve a kedvezőtlen gazdasági környezet: egyes előrejelzések szerint a videojáték-piac mérete idén valamelyest csökkenhet.

Idén megtörténhet az a videojáték-piacon, amire hosszú évek óta nem volt példa: egyes piaci előrejelzések szerint a globális videojáték-piac 2015 óta először csökkenhet majd, elsősorban az ukrán-orosz válság kedvezőtlen hatásainak, másrészt a koronavírus-járványból való kilábalásnak köszönhetően. Az Ampere Analysis előrejelzése szerint a szegmens idei forgalma 188 milliárd dollár lehet, ami 1,2%-os csökkenés a 2021-es 191 milliárd dolláros teljesítményhez képest.

Mindezt úgy, hogy a videojátékokból és kapcsolódó szolgáltatásokból származó globális árbevétel a pandémia előtti évhez, 2019-hez viszonyítva óriási mértékben, nagyjából 26%-kal nőtt, elsősorban mivel 2020-ban a lezárások jelentős, új teret adtak az otthoni szórakozás ezen formájának. Bár beszerzésük kezdetben szinte lehetetlen vállalkozás volt, a forgalmat felhajtották az új generációs Xbox és PlayStation konzolok is, melyek szintén 2020-ban kerültek a boltok polcaira.

xbox-series-x-ps5-tvs

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ez utóbbi aspektusból bekövetkező, ennél is jelentősebb növekedést azonban éppen a világjárvány egy másik, kedvezőtlen hatása fogta vissza: a komponensek, elsősorban félvezetők globális ellátási problémái miatt eleinte sem a Microsoft, sem a Sony nem tudott elegendő mennyiségű nextgen konzolt gyártani.

Amikor a chiphiány kapcsán már éppen látszódni kezdett a fény az alagút végén, újabb, az egész globális gazdaságot sokkoló esemény történt: kitört az ukrán-orosz fegyveres konfliktus, mely a videojáték-piacot is rendkívül érzékenyen érintette, tekintve, hogy Ukrajna a világ tizedik legnagyobb országa volt a szegmensen belül a háború előtt, a háború pedig egycsapásra kiradírozott mintegy 1,2 milliárd dollárnyi éves költést az országban.

Az Ampere elemzői szerint egyelőre ugyanakkor nincs ok a pánikra, az iparág így is jóval a 2019-es, illetve a pandémiát megelőző szint felett teljesít, 2023-ra pedig újra növekedést prognosztizál az elemzőcég - ekkor a globális videojáték-piac mérete elérheti a 195 milliárd dollárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról