:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 3. 09:46

Kényszerből büntette szigorúan Írország a WhatsAppot

Soha nem kapott még akkora adatvédelmi bírságot az Európai Unióban a Facebook, mint most, a WhatsApp kapcsán. A céget az ír adatvédelmi hatóság 225 millió euróra büntette, nem teljesen önszántából.

Rekord összegű büntetést kapott a Facebook a WhatsApp üzenetküldő kapcsán az ír adatvédelmi hatóságtól - a 225 millió eurós büntetés az eddigi legnagyobb összegű, uniós adatvédelmi rendelkezések megsértése miatt kiszabott bírság a cégnél, illetve a második legnagyobb összegű az egész Európai Unióban. Az ír hatóság, a DPC (Data Privacy Commissioner) az ügy során kénytelen volt az egyik legbefolyásosabb illetékes uniós szerv, az Európai Adatvédelmi Testület (angolul European Data Protection Board, azaz EDPB) észrevételei alapján emelni a büntetési tételt.

Az ír hatóság közlése szerint a Facebook szárnyai alá tartozó WhatsApp elleni, 2018-ig visszanyúló vizsgálat azért indult, mert felmerült, hogy a szolgáltatás több ponton nem felel meg az EU-s adatkezelés-transzparencia előírásoknak. Így a hatóság elsősorban azt kifogásolta, hogy nem adott egyértelmű tájékoztatást hogy a WhatsApp és a Facebook más szolgáltatásai közti adatátadás hogyan zajlik pontosan.

whatsapp_fb

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az uniós adatvédelmi hatóságokat képviselő EDPB júliusban egyértelműen jelezte, hogy a tagállami szakhatóságok nem elégedettek a DPC vizsgálatának hosszú döntéshozatali procedúrájával, mely általában véve jellemző az ír hatóság technológiai multikkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálataira.

Az uniós adatvédelmi testület emellett jelezte, hogy a büntetés kiszabásakor a Facebook teljes árbevételét kellene alapul vennie az íreknek, továbbá közölte, a hathónapos határidő helyett annak felét kell engedélyezni a cég számára ahhoz, hogy gyakorlatát a jogszabályi környezetnek megfelelően alakítsa át.

Az EDPB nyomására az ír hatóság végül az eredetileg tervezett büntetési tételt 50 millió euróról 225 millió euróra növelte, melynél eddig csak egy nagyobb összegű adatvédelmi kihágásért kapott bírság volt az EU-ban: ez az Amazon uniós tevékenységért felelős luxemburgi leányvállalatára idén augusztusban kirótt, 746 millió eurós büntetés, melyet a luxemburgi hatóság szabott ki a cégre.

A Facebook a határozat megjelenését követően közölte, a büntetési tétel súlyosan aránytalan, és mindenképpen fellebbezni fog az ügyben. A Privacy Shield és Safe Harbor adatcsere-egyezményeket éppen a Facebook adatkezelési gyakorlata nyomán kikezdő osztrák adatvédelmi aktivista/szakértő, Max Schrems szerint a várhatóan évekig tartó pereskedés egyik fő kérdése az lesz, hogy a nyomás hatására döntő DPC hogyan építi majd fel érvrendszerét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.