:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 3. 10:09

Idegessé tette a piacokat Pelosi tajvani látogatása

A hét elején a legtöbb félvezetőipari szereplő papírjainak tőzsdei árfolyama kisebb esést mutatott, miután évtizedes mélypontra került az Egyesült Államok és Kína viszonya az amerikai házelnök, Nancy Pelosi tajvani látogatásával.

Tajvan chipgyártó nagyhatalom, így otthona többek közt a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának, a Taiwan Semiconductor Manufactoring Company-nek, vagyis a TSMC-nek, mely számos, saját gyártókapacitással nem, vagy kisebb arányban rendelkező piaci szereplőnek gyárt különböző célú chipeket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és Kína az utóbbi napokban pattanásig feszült viszonya idegessé tette az iparágban érdekelt befektetőket, melyet szinte az összes nagyobb félvezetőipari szereplő megérzett.

A két nagyhatalom egymásnak feszülése Nancy Pelosi amerikai házelnök - kvázi a harmadik legrangosabb közjogi méltóság az USA-ban - tajvani látogatása kapcsán élesedett ki a hét elején. A vizitet Kína provokációnak nevezte, illetve annak kapcsán kifejezetten fenyegető hangvételű kommunikációba kezdett, míg Pelosi leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fogja cserben hagyni Tajvant - ezzel burkoltan üzenve Kínának, hogy a pártvezetésnek eszébe se jusson Oroszország mintájára katonai konfliktust előidézni a Távol-Keleten. 

pelosi

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy esetleges kínai katonai akció a rendkívül súlyos geopolitikai következmények mellett óriási károkat okozhatna a globális IT-iparágnak is, mivel a (félvezető)ipari szereplők működése jelenleg rendkívüli módon kitett Ázsiának, illetve különösen Tajvannak. Bár az USA és az Európai Unió a koronavírus járvány ellátási láncokra gyakorolt hatásaiból tanulva igyekszik a chipgyártás terén (is) önállósodni, ez a folyamat még hosszú évekig húzódhat, amibe súlyosan beletenyerelne egy Tajvant érintő katonai akció.

A szegmenst ugyanakkor nem csak a katonai akciók érinthetik kedvezőtlenül, hanem az esetleges kínai szankciók is, melyek közül az elsők már életbe is léptek, így Kína többek közt blokkolta a félvezetőgyártáshoz szükséges homok exportját Tajvanra, ez a nyersanyag azonban relatíve könnyen pótolható más forrásból.

A Pelosi-vizitnek, illetve az azzal kapcsolatos piaci idegességnek köszönhetően a nagyobb tajvani chipgyártók, így a TSMC és annak leányvállalata, a United Microelectronics papírjainak árfolyama egyaránt eséssel zárta a keddi napot a tőzsdén (előbbi 2,4, utóbbi 3%-ot veszített értékéből), de kisebb mínuszban zárt több nagy amerikai félvezetőipari szereplő is, így többek közt az Nvidia, az Intel, a Micron és a Qualcomm is - e cégekben közös, hogy mindegyik a TSMC-vel gyártatja le termékeit, vagy azoknak egy jelentős részét.

A negatív hangulat az európai piacokra is átgyűrűzött, itt elsősorban a német Infineon, illetve a chipgyártáshoz nélkülözhetetlen berendezéseket készítő holland ASML részvényeinek árfolyama zuhant 2-3%-kal.

Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy a negatív hangulat relatív hamar oldódhat, hacsak nem eszkalálódik a helyzet a Távol-Keleten - erre ugyanakkor Kína folyamatos fenyegetőzése ellenére egyelőre kevés esélyt látnak a szakértők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.