Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 27. 10:35

Árat emel a világ legnagyobb félvezetőgyártója

Hónapokon belül megemelheti a termelési árakat a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC.

Rövidesen árat emelhet a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC - adta hírül a The Wall Street Journal. Az áremelés direkt hatása lehet a legkülönfélébb, félvezetőket tartalmazó eszközök, így elsősorban az IT- és szórakoztatóelektronikai berendezések árának növekedése.

A koronavírus világjárvány hatására tavaly kibontakozó globális félvezetőhiány keményen rányomta a bélyegét több iparág működésére, így a kereslet-kínálati arányok jelentős elbillenésének köszönhetően számos, félvezetőt, illetve félvezetőket tartalmazó terméknél komoly készlethiány alakult ki, illetve ezzel párhuzamosan az árak is megindultak felfelé.

tsmc_chip

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A TSMC idén év végén, illetve 2022 elején várható árkorrekciója is ezt a hatást tükrözi - a lap beszámolója szerint ugyanakkor nem minden terméket egyformán érintően. Így a fejlettebb gyártástechnológiával készülő, összetett chipek (jellemzően okostelefonokba kerülő rendszerchipek, modemek, illetve PC-khez fejlesztett processzorok) előállításának ára átlagosan 10%-ot, míg a kevésbé összetett, egyszerűbb feladatokat ellátó vezérlőchipek (jellemzően kisebb teljesítményű jelfeldolgozók, pl. Bluetooth-chipek vagy szenzorvezérlők) ára átlagosan 20%-kal emelkedhet.

Az áremelésnek köszönhetően a TSMC a félvezetőhiány enyhítését célzó, a következő években tervezett százmilliárd dolláros nagyságrendű beruházásaira könnyebben előteremtheti a forrást, emellett rövid távon csökkentheti is a hiányt az árkorrekció, miután bizonyos szegmensekben ezáltal számottevően csökkenhet a kereslet, ami a pánikszerű felvásárlásoknak gátat szabhat.

A tervezett áremelés ugyanakkor elemzők szerint nem feltétlenül jelent egyet a fogyasztói árak hasonló mértékű emelésével, mivel a végfelhasználói árakat a komponensárak mellett számos egyéb tényező befolyásolja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról