Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 27. 10:35

Árat emel a világ legnagyobb félvezetőgyártója

Hónapokon belül megemelheti a termelési árakat a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC.

Rövidesen árat emelhet a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC - adta hírül a The Wall Street Journal. Az áremelés direkt hatása lehet a legkülönfélébb, félvezetőket tartalmazó eszközök, így elsősorban az IT- és szórakoztatóelektronikai berendezések árának növekedése.

A koronavírus világjárvány hatására tavaly kibontakozó globális félvezetőhiány keményen rányomta a bélyegét több iparág működésére, így a kereslet-kínálati arányok jelentős elbillenésének köszönhetően számos, félvezetőt, illetve félvezetőket tartalmazó terméknél komoly készlethiány alakult ki, illetve ezzel párhuzamosan az árak is megindultak felfelé.

tsmc_chip

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A TSMC idén év végén, illetve 2022 elején várható árkorrekciója is ezt a hatást tükrözi - a lap beszámolója szerint ugyanakkor nem minden terméket egyformán érintően. Így a fejlettebb gyártástechnológiával készülő, összetett chipek (jellemzően okostelefonokba kerülő rendszerchipek, modemek, illetve PC-khez fejlesztett processzorok) előállításának ára átlagosan 10%-ot, míg a kevésbé összetett, egyszerűbb feladatokat ellátó vezérlőchipek (jellemzően kisebb teljesítményű jelfeldolgozók, pl. Bluetooth-chipek vagy szenzorvezérlők) ára átlagosan 20%-kal emelkedhet.

Az áremelésnek köszönhetően a TSMC a félvezetőhiány enyhítését célzó, a következő években tervezett százmilliárd dolláros nagyságrendű beruházásaira könnyebben előteremtheti a forrást, emellett rövid távon csökkentheti is a hiányt az árkorrekció, miután bizonyos szegmensekben ezáltal számottevően csökkenhet a kereslet, ami a pánikszerű felvásárlásoknak gátat szabhat.

A tervezett áremelés ugyanakkor elemzők szerint nem feltétlenül jelent egyet a fogyasztói árak hasonló mértékű emelésével, mivel a végfelhasználói árakat a komponensárak mellett számos egyéb tényező befolyásolja.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:56

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.