Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 5. 11:23

A chipek miatt megy jól a Samsungnak

A piaci várakozások szerint a vállalat rendkívül jó eredményeket közölhet második negyedéves beszámolójában annak ellenére, hogy az okostelefonos piac gyengélkedik, és bár a memórachipekre továbbra is nagy a kereslet, a jövőbeli kilátások bizonytalanok.

A Samsung hamarosan közzéteszi az április-június közti időszak pénzügyi eredményeit, amely az elemzők szerint 2018 óta a dél-koreai vállalat legerősebb második negyedéve lehet. A Refinitiv SmartEstimate az elemzők korábbi megbízhatóságukkal súlyozott előrejelzéseinek összesítésével 14,46 billió koreai won (11,2 milliárd dollár) működési nyereséget jelez előre a korábbi 12,57 billió wonról, ami 15 százalékos növekedést jelentene az előző év megfelelő időszakához képest, és a legmagasabb profitot eredményezheti a 2018-as második negyedév óta. Ebből a chipekből származó bevétel hízott leggyorsabb tempóban, 10,3 billió wonra (7,8 milliárd dollár) emelkedhetett 49 százalékos növekedéssel.

Park Sung-soon, a Cape Investment & Securities elemzője a Reutersnek elmondta: a nagy adatközpontokat üzemeltető vállalatok, így az Amazon, a Microsoft és az Alphabet irányából a jövőben is nagy kereslet mutatkozik majd a memóriachipekre, hogy ki tudják elégíteni a felhőszolgáltatások iránti keresletet. A tajvani Foxconn is megemelte az egész évre vonatkozó előrejelzését, és optimistán tekintve a harmadik negyedévre.

samsung

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A világ egyik legnagyobb memóriagyártójának számító konkurens Micron Technology azonban nemrég hatalmasat korrigált negyedéves forgalmi előrejelzésén: az előzetes várakozásokhoz képest sokkal rosszabb üzleti teljesítményt jelzett előre, amit a legtöbb piacelemző a félvezetőiparban a koronavírus-járvány kitörése óta tapasztalható trendek megfordulásának első jeleként értékel. A pandémia első évében kialakuló globális chiphiány hatásait a rendkívül gyorsan és nagy mértékben felkúszó inflációs hatás ellensúlyozza, méghozzá a jelek szerint nem várt mértékben. 

Az okostelefon- és PC-eladások meredek esése miatt a komponensgyártók készleteit illetően a korábbi állandó hiány helyett túlkínálat mutatkozik, elemzői becslések szerint az iparág most nagyjából egy-két negyedévre elegendő készlettel rendelkezhet egyes memóriachipek, rendszerprocesszorok és egyéb vezérlőchipek tekintetében. A Samsungnál pedig akkora a készletek felhalmozódása, hogy a cég ideiglenesen leállította az új gyártási rendelésfelvételt, illetve arra kérte saját beszállítóit, hogy halasszák el a szállításokat vagy csökkentsék a beérkező volument. A Micron és a többi félvezetőgyártó ugyanakkor hosszútávon továbbra is erős keresletre számíthat.

A Trendforce piackutató szerint a szerverekben használt egyes DRAM chipek ára a múlt hónapokban mintegy 12 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, ami azt jelzi előre, hogy a chipgyártók a következő negyedévekben kisebb árrésekkel fognak dolgozni.

A Samsung mobil üzletágának nyeresége várhatóan 17 százalékkal 2,7 billió wonra (2 milliárd dollár) eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest az elemzők szerint, a szállított okostelefonok száma pedig 61-68 millió darabra csökkenhet a második negyedévben az első negyedév 74 milliós darabszámához képest. A Gartner szerint a Kínába szállított okostelefonok száma idén várhatóan 18 százalékkal csökken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.