Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 4. 11:17

Kemény időkre készül a Meta

Egyre borúsabb a közösségi óriás Meta kommunikációja: Zuckerberg szerint a gazdasági helyzet miatt az utóbbi években nem látott visszaesésre kell felkészülni, alkalmazottaikra is keményebb időszak vár, az egyre ambiciózusabb projektekre kevesebb szakembert tudnak felvenni az eredetileg tervezettnél.

Legalább 30 százalékkal vágja vissza a Meta a felvenni tervezett mérnökök számát, az eredetileg tervezett 10 ezer helyett csak 6-7 ezer új dolgozóval bővül 2022 során – tájékoztatta a cég dolgozóit csütörtökön Mark Zuckerberg, aki arra is figyelmeztette az alkalmazottakat, hogy a következő időszakban súlyos, az elmúlt években példátlan gazdasági visszaesésre kell felkészülni. A Facebook-vezér egyben megnövelte elvárásait a dolgozók felé és agresszívabb célokat tűzött ki, de fogalmazása szerint neki „oké”, ha valaki ezek után úgy dönt, hogy nem neki való hely a Meta.

Chris Cox termékigazgató a vállalat belső vitafórumán közölte, hogy a vállalatnak minden korábbinál kegyetlenebbül kell priorizálnia, hatékonyabb és kisebb csapatokat kell működtetniük, továbbá a kemény ellenszéllel szembeni hibátlan teljesítés szükségességét hangsúlyozta. A Metának év végéig ötszörösére kell növelnie adatközpontjaiban a grafikus feldolgozóegységek (GPU) számát is, és extra számítási teljesítményre van szüksége a Facebook és Instagram algoritmusainak fejlesztéséhez.

zuckerberg

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A közösségi óriás korábban már tájékoztatta a dolgozókat a várható intézkedésekről, miután közzétette rekord alacsony szintű árbevétel-növekedést mutató negyedéves pénzügyi jelentését, de pontos számokat akkor még nem lehetett tudni. Május végén a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese, David Wehner több, a Meta-ra kifejezetten kedvezőtlenül ható tényezőt nevezett meg, többek közt az ukrajnai háborút, általában véve a gazdasági helyzetet.

A toborzás visszafogása meglehetősen szokatlan időzítéssel jöhet a Meta-nál, mely tavaly óta kvázi mindent feltett a Metaverzum létrehozására, illetve különösen az új termékért felelős Reality Labs számíthatott komoly létszámduzzasztásra - a Meta tavaly csak Európában 10 ezer új munkavállaló tervezett foglalkoztatását jelentette be. Cox elmondása szerint a cég a Reels rövid videók mellett az üzleti üzenetküldőkben és az alkalmazáson belüli vásárlásokban lát növekedési lehetőséget, az év második felében pedig piacra kerül a Cambria nevű headset is.

A techcégeknek világszerte át kell gondolniuk működésüket a recesszióra tekintettel, a Meta részvényárfolyamának csökkenése eddig látványosabb volt, mint a versenytárs Apple és Google vállalatoké. A világ legnagyobb közösségimédia-platformjának tulajdonosa idén piaci értékének mintegy felét vesztette el, miután bejelentette, hogy a Facebook alkalmazás napi aktív felhasználóinak számában az elmúlt évtizedben először mértek csökkenést negyedéves viszonylatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról