Szerző: HIRDETÉS

2022. július 4. 14:29

ATRO - új szemléletmód a robotikában

Moduláris rendszerrel hoz új szemléletmódot a robotikába a Beckhoff. Az ATRO moduláris elemeiből szinte bármilyen robot felépíthető.

Az ATRO rendszer elemeiből szinte bármilyen felépítésű robot összeállítható, az egyszerű, egytengelyes forgóasztaloktól és párhuzamos (delta) kinematikai elrendezésektől egészen a többtengelyes csuklókaros robotokig. A Beckhoff minden részletre kiterjedő megközelítése döntő jelentőségű a könnyű üzembe helyezés és az egyszerű kezelhetőség szempontjából, ugyanis egy gép vagy üzem esetében csak a robotrendszer és a PC-alapú vezérlés közvetlen összeépítésével alakíthatók ki teljes körű, ténylegesen optimalizált megoldások. Ezen alapokra építve mérsékelhető az egy ipari PC-re jutó vezérlések száma, még akár több robot kezelése esetén is.  

Az ATRO kinematikai rendszere öt aktív csuklópontot tartalmaz. Ezek a motormodulok, amelyek ötféle kivitelben készülnek, egyenes vagy L-alakú kialakítással, öt különböző teljesítményosztályban. Minden motormodul a robot egy tengelyének teljes hajtásrendszerét képezi. Kiegészítő elemként mindössze egy tápegységet és egy vezérlőt kell még csatlakoztatni, ami jelentős helymegtakarítást jelent a vezérlőszekrényen belül. Az aktív modulok mellett hajtással nem rendelkező összekötő egységek is a rendszer részét képezik, úgymint:  

  • a belső vezetőcsatornát is magukba foglaló alapmodulok;
  • I-, L-vagy Y-alakú idomelemek, amelyekkel egyedi robotfelépítés alakítható ki;  
  • járulékos funkciókat, berendezéseket (például kamera) biztosító rendszermodulok. 

A belső vezetőcsatorna által nyújtott előnyök

Az ATRO robotrendszer elemei stabil kapcsolódást biztosító, ugyanakkor minden belső közegvezetőt átengedő mechanikai csatlakozási felülettel rendelkeznek. Az adatátviteli vonalak, a tápsínek és a különféle közegek – sűrített levegő, vákuum vagy folyadék – így az ATRO kinematikai modulok belsejében vezethetők el. A hagyományos robotikai rendszerekben ezeket külsőleg vezették el, ami a forgatási tartományt és a kihasználható munkaterületet is bekorlátozta.

beckhoff_atro_web

A Beckhoff újonnan kifejlesztett rendszerében ilyen problémákkal nem kell számolni, bármelyik tengely végtelenítetten forgatható, hatékonyabb derékszögű mozgatást és rövid pozicionálási utakat eredményezve. Mindezeken felül, a belső közegáramoltatás alkalmazásával elkerülhetők a külső vezetékek okozta akadályok, vagy kollaborítv robotok (ún. cobot-ok) esetében fellépő nemkívánt nyomatékhatások. A különféle műszaki alkalmazásokhoz szállított közeg az ATRO-interfészeken áramlik keresztül, és ezzel együtt természetesen bármilyen robotikai szerszám – mint például a kifinomult megfogómechanikák – egyszerűen integrálható.  

Rendszerintegrálás korlátlan lehetőségekkel 

A Beckhoff által kifejlesztett ATRO robotrendszer rendkívül rugalmas, minden lényeges gépi funkcióval rendelkező megoldás, ami többek között a TwinCAT automatizálási szoftverbe történő mély beágyazottságának köszönhető. Ezen képességek közé tartozik például a kifinomult műveletekhez (tárgyak „felkapásához”) szükséges képfeldolgozás, gépi tanulási módszerekkel feljavított mozgatás vagy elemzések és karbantartás támogatása céljából felhőalapú rendszerekbe történő közvetlen integrálhatóság. Az ATRO nyílt, univerzális szabványokra épül, ami megkönnyíti a tervezést és a segítségével létrehozott robotalkalmazás „azonnal használható” lesz.

20:21
 

Technology showcase - ATRO: Modular, flexible, and integrated.

Még több videó

Ezek a sokrétű képességek egyetlen vezérlőrendszeren belül történő egyesítésével minimalizálhatók a felhasznált eszközök, az egységek költségei, valamint tökéletesen összeszinkronizálhatók az egyes részelemek és kis adatátviteli késleltetés érhető el. Az ATRO által nyújtott további fontos előny, hogy közvetlenül összekapcsolható intelligens szállítórendszerekkel, például az XTS lineáris szállítórendszerrel vagy az XPlanar síkmotorrendszerrel. Más funkciók beágyazása – mint például a kommunikáció vagy a funkcionális biztonság – kis erőfeszítéssel megvalósítható. Ez nem csak egy rendkívül hatékony átfogó műszaki megoldás konfigurálását teszi lehetővé maximalizált rendszerteljesítménnyel, hanem korábban soha nem tapasztalt mértékben csökkenthető a gépek által elfoglalt alapterület is.

További részletek: www.beckhoff.com/atro

[A Beckhoff megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.