:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 29. 13:18

Megnyílik a Google Earth Engine a kormányok és vállalatok előtt

Többek közt a klímacélok megvalósítását segítheti a Google virtuális bolygótérképe mögött álló rendszer, amit eddig csak kutatók és nonprofitok használhattak.

Üzleti felhőszolgáltatás formájában válik hozzáférhetővé a Google Earth Engine minden kormányzati szervezet, valamint üzleti szereplő számára – jelentette be a keresőóriás. A bolygónk aktuális állapotáról pontos információkat nyújtó Google Earth Engine-t bolygószintű környezetfelügyelő eszközként jellemzi a cég, amit 2010-es megjelenésekor elsősorban akadémiai kutatóknak és nonprofit szervezeteknek szánt, ám mivel a klímaváltozást egyre fenyegetőbb veszélynek tartja, más szereplők is szélesebb körű hozzáférést kapnak hozzá annak érdekében, hogy a naprakész környezeti jelentések segítségével előremozdíthassák fenntarthatósági terveiket.

A vállalati verziót használók pontosabb képet kaphatnak a bolygó felszínén zajló folyamatokról, aktuális környezeti állapotokról, továbbá létrehozhatnak olyan vizualizációkat, amelyek megmutathatják a vállalat nyersanyag-felhasználásának hatását egy adott területen. A motor mögött az egyik legnagyobb nyilvánosan elérhető adatkatalógus és egy globális adatarchívum áll ötven évre visszamenően, 15 percenként frissül, és több mint 70 petabájtnyi elemzésre kész térinformatikai adatot biztosít. A kutatók ezek alapján összefüggéseket és trendeket kereshetnek az emberi aktivitások és a környezeti változások közt.

google_earth

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A rendszer integrálható olyan eszközökkel, mint a BigQuery vagy a Vertex AI, tartalmaz JavaScript, Python és REST API-kat. A Google tavaly egy pilot program keretén belül több vállalattal elkezdett együttműködni, akikkel a kereskedelmi változat lehetőségeit is próbálták feltérképezni. A többek közt rovarirtókat gyártó SC Johnson például az időjárási adatpontok és az elmúlt évtizedek szúnyogpopulációira vonatkozó adatok segítségével kidolgozott egy előrejelzési modellt a szúnyogpopulációk jövőbeli lehetséges megjelenéséről.

Az Earth Engine ingyen hozzáférhető kormányzati kutatók, kevésbé fejlett országok, törzsi nemzetek és hírszervezetek számára. A kereskedelmi szervezetek esetében már más az árképzés, az Earth Engine fogyasztását alapul véve az alapcsomag havidíja 500 dollár, míg a professzionális szintű szolgáltatásért 2000 dollárt kell fizetni.

a címlapról