:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 29. 13:18

Megnyílik a Google Earth Engine a kormányok és vállalatok előtt

Többek közt a klímacélok megvalósítását segítheti a Google virtuális bolygótérképe mögött álló rendszer, amit eddig csak kutatók és nonprofitok használhattak.

Üzleti felhőszolgáltatás formájában válik hozzáférhetővé a Google Earth Engine minden kormányzati szervezet, valamint üzleti szereplő számára – jelentette be a keresőóriás. A bolygónk aktuális állapotáról pontos információkat nyújtó Google Earth Engine-t bolygószintű környezetfelügyelő eszközként jellemzi a cég, amit 2010-es megjelenésekor elsősorban akadémiai kutatóknak és nonprofit szervezeteknek szánt, ám mivel a klímaváltozást egyre fenyegetőbb veszélynek tartja, más szereplők is szélesebb körű hozzáférést kapnak hozzá annak érdekében, hogy a naprakész környezeti jelentések segítségével előremozdíthassák fenntarthatósági terveiket.

A vállalati verziót használók pontosabb képet kaphatnak a bolygó felszínén zajló folyamatokról, aktuális környezeti állapotokról, továbbá létrehozhatnak olyan vizualizációkat, amelyek megmutathatják a vállalat nyersanyag-felhasználásának hatását egy adott területen. A motor mögött az egyik legnagyobb nyilvánosan elérhető adatkatalógus és egy globális adatarchívum áll ötven évre visszamenően, 15 percenként frissül, és több mint 70 petabájtnyi elemzésre kész térinformatikai adatot biztosít. A kutatók ezek alapján összefüggéseket és trendeket kereshetnek az emberi aktivitások és a környezeti változások közt.

google_earth

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer integrálható olyan eszközökkel, mint a BigQuery vagy a Vertex AI, tartalmaz JavaScript, Python és REST API-kat. A Google tavaly egy pilot program keretén belül több vállalattal elkezdett együttműködni, akikkel a kereskedelmi változat lehetőségeit is próbálták feltérképezni. A többek közt rovarirtókat gyártó SC Johnson például az időjárási adatpontok és az elmúlt évtizedek szúnyogpopulációira vonatkozó adatok segítségével kidolgozott egy előrejelzési modellt a szúnyogpopulációk jövőbeli lehetséges megjelenéséről.

Az Earth Engine ingyen hozzáférhető kormányzati kutatók, kevésbé fejlett országok, törzsi nemzetek és hírszervezetek számára. A kereskedelmi szervezetek esetében már más az árképzés, az Earth Engine fogyasztását alapul véve az alapcsomag havidíja 500 dollár, míg a professzionális szintű szolgáltatásért 2000 dollárt kell fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 02:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.