Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 31. 09:30

Megnyílik a Google Earth Enterprise

Közkinccsé tette a Google Earth Enterprise forrását a Google. A GitHubon szabadon elérhető kód nem marad felügyelet nélkül, abba a jövőben a korábban a felhasználók által kért funkciók is utat találhatnak.

Megnyílik a Google Earth Enterprise: a keresőóriás vállalati környezetbe szánt Google Earth verziója mától nyílt forrású szoftverként szabadon elérhető minden érdeklődő számára GitHubon. A terméket egészen idáig licencelt formában lehetett használatba venni - noha pontos számot a cég nem közölt, annyit elárult, hogy a megoldás milliós nagyságrendű felhasználói bázist húzott fel maga köré. A szoftver megnyitására számítani lehetett, arról a cég először idén január végén beszélt, azóta pedig szorosan együttműködött a Thermoplyae Sciences & Technology (TST) csapatával, hogy emészthető kódbázist tehessen elérhetővé a közösség számára.

A Google Earth Enterprise-t a vállalat tíz évvel ezelőtt hozta létre olyan céges ügyfelek számára, akiknek saját, privát verzióra volt szükségük a cég ismert virtuális bolygótérképéből, a Google Earth-ből  valamilyen belső vállalati felhasználásra. A cég két éve döntött úgy, hogy részben elengedi a terméket - ahelyett azonban, hogy egyszerűen lekapcsolná azt, Apache 2 licenc alatt GitHubon szabadon elérhetővé teszi, beleértve a GEE Fusion, Server és Portable Server verzióit is. A GEE Client, a Google Maps JavasScript API V3, illetve a Google Earth API ugyanakkor továbbra is zárt marad, a Client továbbá a bezárás ellenére frissítéseket is kap majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Igaz a Google vélhetően a kínálatában megtalálható felhős alternatívákra próbálja majd meg átterelni a Google Earth Enterprise-t használó ügyfeleit, mint a Google Cloud Platform és Google Earth Engine, jó eséllyel sokan kitartanak majd a termék nyílt forrású megoldása mellett. A cégek mellett jellemzően ilyen szegmens lehet a különböző kormányzati szervezeteké, különösen a olyan környezetben, ahol korlátozott sávszélesség áll az ügyfelek rendelkezésére.

A kód megnyitásával a Google Earth Enterprise fejlődése nem áll meg, azt a TST már el is kezdte egy hosszútávú ütemterv kidolgozását a szoftverhez kapcsolódó fejlesztésekhez. Ebben nem csak az esetleges szükséges javítások lesznek benne, de a felhasználók által az évek során igényelt plusz funkciókat is igyekszenek majd beépíteni a GEE képességei közé. A kódhoz természetesen a közösség tagjai maguk is hozzájárulhatnak fejlesztéseikkel, ezeket a TST Project Governance Board ága fogja elbírálni. Ezek után figyelembe véve, hogy a GEE Clientet felügyeletét pedig maga a Google folytatja majd, a Google Earth Enterprise a megnyitással sem lép közelebb a nyugdíjazáshoz, a termék a jövőben is használható marad.

a címlapról