Szerző: Koi Tamás

2022. június 27. 13:57

Csökken az SMS-ek száma, de így is jól fialnak a szolgáltatóknak

Némi megtorpanás után 2018-tól évről-évre folyamatosan csökken a magyarországi mobilszolgáltatók lakossági ügyfelei által elküldött SMS-ek száma. A hatóság szerint a több mint három évtizedes kommunikációs szabványnak ma már a szolgáltatók ügyfélkommunikációja és az autentikációs SMS-ek terén van hangsúlyos szerepe - ezzel együtt a mobilszolgáltatók továbbra is rendkívül jól keresnek rajta.

Utoljára 2018-ban küldtek a lakossági mobilelőfizetők (pre-paid és postpaid ügyfelek egyaránt) egymilliárd SMS-t, az elküldött üzenetek száma azóta évről-évre folyamatosan csökken, 2021-ben pedig már csak 714 millió darab volt - ez három év alatt 30 százalékos visszaesésnek számít, hívja fel a figyelmet a statisztikát összeállító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

2018-ban egy átlagos lakossági előfizető havonta 11 SMS-t küldött, 2021-ben viszont már csak 8 darabot. A hatóság kutatásából az is kiderült, hogy a számlás előfizetők jóval több SMS-t küldenek, (2021-ben havonta 11 darabot), mint a feltöltőkártyás előfizetők (3 db/hó). Ennek az oka valószínűleg abban rejlik, hogy a számlás előfizetések (a hanghívásokhoz hasonlóan) meghatározott számú vagy akár korlátlan SMS küldést tesznek lehetővé külön forgalmi díj nélkül.

Bár az SMS-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma, sőt a beszélgetések hossza eközben emelkedik - húzza alá az NMHH. Feltételezhetően a korlátlan díjcsomagok térhódításával az ingyenes hanghívások terjedtek el, hiszen jóval egyszerűbb felhívni az ismerősöket, barátokat, mint SMS-t küldeni.

nokia-3310-sms

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az NMHH piackutatásából – amelyet 16 éves vagy idősebb internetező lakosság körében folytatott – kiderült az is, hogy a mobilozók szokásai igen eltérőek: mindössze a 7 százalék küld naponta, magáncélból SMS-t. Körülbelül negyedük hetente vagy havonta, kétharmaduk viszont ritkábban, esetleg soha nem küld így üzenetet a barátainak, ismerőseinek.

Némileg meglepő adat, hogy a férfiak gyakrabban küldenek SMS-t, mint a nők, ám ebben a kutatás szerint nem a személyes üzenetek, hanem az ügyintézés (pl. parkolásfizetés) játszik szerepet. Az életkor is hatással van az SMS-küldésre, ám a kapcsolat nem lineáris: a fiatalok gyakran SMS-eznek (és csetelnek), a 30-50 éves középkorosztály viszont kevesebbet, míg 60 év felett ismét növekszik az SMS-ezési gyakoriság, és ők más csetet már kevésbé használnak.

Akárhogy is, az SMS továbbra is egy aranytojást tojó tyúknak számít a mobilszolgáltatók termékportfóliójában, részben a piaci áras SMS-végződtetési díjnak köszönhetően, mely a hatóságilag megállapított hívásvégződtetési díjaknak a többszöröse. Ez a lakossági SMS-darabárakra ugyan nincs drámai hatással, a nagykereskedelmi szolgáltatásokat igénybe vevő cégek - jellemzően pénzintézetek - kiadásait azonban megnövelheti, melyet azok különböző díjtételek formájában adott esetben átháríthatnak a fogyasztókra.

Az SMS-végződtetési díjak hatósági szintű letörésére tavaly indult az első, komolyabb kísérlet, amikor a Gazdasági Versenyhivatal jelzésére az NMHH átfogó ágazati vizsgálatot indított a témában. Ez a vizsgálat információink szerint jelenleg is tart még.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.