Szerző: Koi Tamás

2021. december 14. 12:58

Elárverezik a világ első SMS-ét

Digitális műtárgyként árverésre bocsátják a világ első SMS-ét, amit 29 évvel ezelőtt küldtek egy vodafone-alkalmazottnak.

A digitális műtárgy (NFT) az új trendi, amiért a jelek szerint megőrülnek a XXI. századi műgyűjtők, így képesek meglehetősen elvont, művészi tartalmat egyébként olykor a legkevésbé sem képviselő "tárgyakért" kisebb vagyonokat fizetni.

Most éppen a világ első SMS-e kerülhet kalapács alá a francia Aguttes aukciósházon keresztül.

Az SMS-ek hosszú évtizedek óta szerves - mostanra azonban már korántsem elválaszthatatlan - részét képezték a mobilkommunikációnak. A most meghirdetett, december 21-én zajló árverésen a győztes licit tulajdonosa kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára, a befolyt összeget pedig jótékony célokra fordítja a szolgáltató.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az első SMS-t egyébként 1992. december 3-án küldték, és mi más lett volna a tartalma, mint egy karácsonyi üdvözlet (Merry Christmas). Az üzenet történetének további érdekessége, hogy nem mobilról, hanem egy PC-ről küldték, mivel az akkori mobilkészülékek nem voltak alkalmasak szövegbevitelre - a címzett pedig Richard Jarvis, a Vodafone egyik alkalmazottja volt, aki egy Orbitel 901 típusú, 1,5 kilogrammos tömegéből adódóan mobilnak csak barokkos túlzással nevezhető GSM-készüléken fogadta az üzenetet.

Az első SMS szelleme azóta minden karácsonykor kísért, legalábbis rendre ilyentájt küldik az előfizetők a legtöbb SMS-t egymásnak, bár a különféle internetes kommunikációs platformok nyomasztó térnyerésének egyre kevésbé tud ellenállni a jövőre harmincadik születésnapját ünneplő rövid szöveges üzenet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.