:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 14. 12:58

Elárverezik a világ első SMS-ét

Digitális műtárgyként árverésre bocsátják a világ első SMS-ét, amit 29 évvel ezelőtt küldtek egy vodafone-alkalmazottnak.

A digitális műtárgy (NFT) az új trendi, amiért a jelek szerint megőrülnek a XXI. századi műgyűjtők, így képesek meglehetősen elvont, művészi tartalmat egyébként olykor a legkevésbé sem képviselő "tárgyakért" kisebb vagyonokat fizetni.

Most éppen a világ első SMS-e kerülhet kalapács alá a francia Aguttes aukciósházon keresztül.

Az SMS-ek hosszú évtizedek óta szerves - mostanra azonban már korántsem elválaszthatatlan - részét képezték a mobilkommunikációnak. A most meghirdetett, december 21-én zajló árverésen a győztes licit tulajdonosa kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára, a befolyt összeget pedig jótékony célokra fordítja a szolgáltató.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első SMS-t egyébként 1992. december 3-án küldték, és mi más lett volna a tartalma, mint egy karácsonyi üdvözlet (Merry Christmas). Az üzenet történetének további érdekessége, hogy nem mobilról, hanem egy PC-ről küldték, mivel az akkori mobilkészülékek nem voltak alkalmasak szövegbevitelre - a címzett pedig Richard Jarvis, a Vodafone egyik alkalmazottja volt, aki egy Orbitel 901 típusú, 1,5 kilogrammos tömegéből adódóan mobilnak csak barokkos túlzással nevezhető GSM-készüléken fogadta az üzenetet.

Az első SMS szelleme azóta minden karácsonykor kísért, legalábbis rendre ilyentájt küldik az előfizetők a legtöbb SMS-t egymásnak, bár a különféle internetes kommunikációs platformok nyomasztó térnyerésének egyre kevésbé tud ellenállni a jövőre harmincadik születésnapját ünneplő rövid szöveges üzenet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.