Szerző: Koi Tamás

2021. július 22. 09:23

Indul az offenzíva a drága SMS-ek ellen

Hatósági vizsgálatot indított az SMS-összekapcsolási díjak, illetve a nagykereskedelmi SMS-díjak kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ezt a piacot jelenleg nem szabályozzák Magyarországon, ám ez könnyen változhat a vizsgálat kimenetelétől függően.

Évtizedek óta először belenyúlhat a magyarországi hírközlésszabályozó szerv a mobilszolgáltatók legfőbb, aranytojást tojó tyúkjának tekintett SMS-ek árképzésébe az SMS-összekapcsolási díjak potenciális hatósági szabályozásával. A piacszabályozás annak az átfogó ágazati vizsgálatnak a kimenetelétől függhet, melyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelzése nyomán indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

SZÓLTAK A GVH-TÓL

A szolgáltatók közötti SMS-ek továbbítására az úgynevezett SMS-végződtetési díj ellenében kerül sor. Vagyis a fogadó szolgáltató díjazást kér a másik hálózatból érkező üzenet fogadásáért, amit végső soron az előfizető fizet meg. A GVH jelzésében foglalt ármozgások és egyéb körülmények az NMHH közleménye szerint arra utalhatnak, hogy az SMS-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain a verseny korlátozódhat vagy torzulhat.

nokia-3310-sms

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Ezért a piaci folyamatok megismerése és értékelése érdekében az NMHH elnöke hatósági ellenőrzési eljárást indított a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-vel, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-vel, a Telenor Magyarország Zrt.-vel, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel, a TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel szemben - ezek közül a leginkább érintett vállalkozás a három nagy, országos mobilszolgáltató, a Telekom, a Vodafone és a Telenor lehet.

Az SMS-ek végződtetési díjának potenciális szabályozása ugyanakkor nem vonja magával az SMS-ek fogyasztói árának azonnali csökkenését, még akkor sem, ha a hatósági ár a jelenlegi piaci ár töredéke.

Ezt jól szemlélteti, hogy az NMHH 2015. áprilisától a mobilos hívásvégződtetési díjakat a korábbi nettó 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkentette, ám ez a lakossági percdíjakban végül egyáltalán nem jelent meg. 

Az SMS végződtetési díjak és a hívásvégződtetési díjak tekintetében egyébként különösen nagy a kontraszt a piaci és a hatósági árszabályozás között, hiszen míg a mobilos hívásvégződtetési díjak ma is a fentebb említett nettó 1,71 Ft/perc szinten vannak meghatározva, addig az SMS-végződtetési díjak egységesen nettó 14 forint körül alakulnak, ráadásul úgy, hogy az egyébként lassan de biztosan apadó SMS-forgalom kezelése jóval kisebb költséggel jár a szolgáltatók számára, mint a hívásforgalom menedzselése.

A BANK MINDIG JÓL JÁR

Ha lesz hatósági árszabályozás, annak alighanem a bankszektor örülhet majd leginkább, a tranzakciós értesítések, illetve újabban az erős hitelesítéshez használt üzenetek ugyanis jellemzően SMS-formátumban jutnak el a számlatulajdonos készülékére, ez pedig a magas összekapcsolási és nagykereskedelmi díjakból fakadóan jelentős költségekkel jár - nem véletlen, hogy a számlavezetés havi költségeiből jelentős összeget tehet ki az értesítő SMS-ek díja. 

Az ágazati vizsgálat kapcsán szerettük volna kikérni a három nagy mobilpiaci szereplő álláspontját is. A Telekom annyit közölt, hogy egyelőre nem szeretnék kommentálni az eljárást, a Telenor annyit válaszolt, hogy együttműködik a hatósággal az eljárás lefolytatását illetően, a Vodafone pedig a cikk megjelenéséig nem reagált érdemben megkeresésünkre.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról