Szerző: Koi Tamás

2021. július 22. 09:23

Indul az offenzíva a drága SMS-ek ellen

Hatósági vizsgálatot indított az SMS-összekapcsolási díjak, illetve a nagykereskedelmi SMS-díjak kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ezt a piacot jelenleg nem szabályozzák Magyarországon, ám ez könnyen változhat a vizsgálat kimenetelétől függően.

Évtizedek óta először belenyúlhat a magyarországi hírközlésszabályozó szerv a mobilszolgáltatók legfőbb, aranytojást tojó tyúkjának tekintett SMS-ek árképzésébe az SMS-összekapcsolási díjak potenciális hatósági szabályozásával. A piacszabályozás annak az átfogó ágazati vizsgálatnak a kimenetelétől függhet, melyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelzése nyomán indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

SZÓLTAK A GVH-TÓL

A szolgáltatók közötti SMS-ek továbbítására az úgynevezett SMS-végződtetési díj ellenében kerül sor. Vagyis a fogadó szolgáltató díjazást kér a másik hálózatból érkező üzenet fogadásáért, amit végső soron az előfizető fizet meg. A GVH jelzésében foglalt ármozgások és egyéb körülmények az NMHH közleménye szerint arra utalhatnak, hogy az SMS-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain a verseny korlátozódhat vagy torzulhat.

nokia-3310-sms

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Ezért a piaci folyamatok megismerése és értékelése érdekében az NMHH elnöke hatósági ellenőrzési eljárást indított a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-vel, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-vel, a Telenor Magyarország Zrt.-vel, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel, a TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel szemben - ezek közül a leginkább érintett vállalkozás a három nagy, országos mobilszolgáltató, a Telekom, a Vodafone és a Telenor lehet.

Az SMS-ek végződtetési díjának potenciális szabályozása ugyanakkor nem vonja magával az SMS-ek fogyasztói árának azonnali csökkenését, még akkor sem, ha a hatósági ár a jelenlegi piaci ár töredéke.

Ezt jól szemlélteti, hogy az NMHH 2015. áprilisától a mobilos hívásvégződtetési díjakat a korábbi nettó 7,06 forint/percről 1,71 forint/percre csökkentette, ám ez a lakossági percdíjakban végül egyáltalán nem jelent meg. 

Az SMS végződtetési díjak és a hívásvégződtetési díjak tekintetében egyébként különösen nagy a kontraszt a piaci és a hatósági árszabályozás között, hiszen míg a mobilos hívásvégződtetési díjak ma is a fentebb említett nettó 1,71 Ft/perc szinten vannak meghatározva, addig az SMS-végződtetési díjak egységesen nettó 14 forint körül alakulnak, ráadásul úgy, hogy az egyébként lassan de biztosan apadó SMS-forgalom kezelése jóval kisebb költséggel jár a szolgáltatók számára, mint a hívásforgalom menedzselése.

A BANK MINDIG JÓL JÁR

Ha lesz hatósági árszabályozás, annak alighanem a bankszektor örülhet majd leginkább, a tranzakciós értesítések, illetve újabban az erős hitelesítéshez használt üzenetek ugyanis jellemzően SMS-formátumban jutnak el a számlatulajdonos készülékére, ez pedig a magas összekapcsolási és nagykereskedelmi díjakból fakadóan jelentős költségekkel jár - nem véletlen, hogy a számlavezetés havi költségeiből jelentős összeget tehet ki az értesítő SMS-ek díja. 

Az ágazati vizsgálat kapcsán szerettük volna kikérni a három nagy mobilpiaci szereplő álláspontját is. A Telekom annyit közölt, hogy egyelőre nem szeretnék kommentálni az eljárást, a Telenor annyit válaszolt, hogy együttműködik a hatósággal az eljárás lefolytatását illetően, a Vodafone pedig a cikk megjelenéséig nem reagált érdemben megkeresésünkre.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 29. 11:20

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!