Szerző: Koi Tamás

2022. április 7. 13:46

Veszélyesek lehetnek egyes utángyártott mobiltöltők

Az otthonra, vagy munkahelyre vásárolható plusz mobiltöltők piaca rendkívül sokszínű ám a bő merítésből szép számmal akadnak olyan példányok is, melyek a rá csatlakoztatott mobilra és a felhasználóra egyaránt veszélyesek - állítja az Innovációs és Technológiai Minsztérium.

A tavalyi vizsgálati eredményt darabra megismételve ismét húszból tizenkettő akkumulátortöltőt talált veszélyesnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma. A fogyasztóvédelmi ellenőrzésen kiszűrt termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, azokat azonnal kivonják a forgalomból - közölte ma a minisztérium.

Az otthon tartott gyári mellé a munkahelyre, kollégiumba sokan vásárolnak extra töltőt, hogy ne kelljen folyton hordozni a tápegységeket, ráadásul a piacot az is katalizálja, hogy egyre több gyártó dönt úgy, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csomagol töltőt a készülék dobozába. Így folyamatosan nő a kereslet, új árucikkekkel bővül a kínálat a gyakran gyatra minőségű akkumulátortöltőkből.

phone_chargers

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A tápegységekkel szembeni alapvető elvárás a táphálózati és a törpefeszültségű részek megfelelő elválasztása. A szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága mellett kiemelt figyelmet érdemel az is, hogy a vezető részek egymástól biztonságos távolságban helyezkedjenek el.

A nem megfelelő szigetelés miatt a veszélyes táphálózati feszültség a törpefeszültségű részekre kerülhet, ekkor a töltővezeték végének vagy a töltött készüléknek a megérintése is áramütést okozhat.

Az idei hatósági ellenőrzés az USB csatlakozóval szerelt töltőkre irányult. A laboratóriumban vizsgált húsz termék nagyobbik fele, tizenkettő nem tett eleget a követelményeknek. Az áramütés kockázatát minden esetben az elégtelen szigetelés okozta, egy esetben ezt még a csatlakozódugó előírtnál kisebb mérete is tetézte.

A fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes terméket levetette az üzletek polcairól, megtiltotta további forgalmazásukat. A szervezet a részletes vizsgálati eredményeket az alábbi dokumentumban tette közzé:

a címlapról