:

Szerző: Koi Tamás

2022. április 7. 13:46

Veszélyesek lehetnek egyes utángyártott mobiltöltők

Az otthonra, vagy munkahelyre vásárolható plusz mobiltöltők piaca rendkívül sokszínű ám a bő merítésből szép számmal akadnak olyan példányok is, melyek a rá csatlakoztatott mobilra és a felhasználóra egyaránt veszélyesek - állítja az Innovációs és Technológiai Minsztérium.

A tavalyi vizsgálati eredményt darabra megismételve ismét húszból tizenkettő akkumulátortöltőt talált veszélyesnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma. A fogyasztóvédelmi ellenőrzésen kiszűrt termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, azokat azonnal kivonják a forgalomból - közölte ma a minisztérium.

Az otthon tartott gyári mellé a munkahelyre, kollégiumba sokan vásárolnak extra töltőt, hogy ne kelljen folyton hordozni a tápegységeket, ráadásul a piacot az is katalizálja, hogy egyre több gyártó dönt úgy, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csomagol töltőt a készülék dobozába. Így folyamatosan nő a kereslet, új árucikkekkel bővül a kínálat a gyakran gyatra minőségű akkumulátortöltőkből.

phone_chargers

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tápegységekkel szembeni alapvető elvárás a táphálózati és a törpefeszültségű részek megfelelő elválasztása. A szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága mellett kiemelt figyelmet érdemel az is, hogy a vezető részek egymástól biztonságos távolságban helyezkedjenek el.

A nem megfelelő szigetelés miatt a veszélyes táphálózati feszültség a törpefeszültségű részekre kerülhet, ekkor a töltővezeték végének vagy a töltött készüléknek a megérintése is áramütést okozhat.

Az idei hatósági ellenőrzés az USB csatlakozóval szerelt töltőkre irányult. A laboratóriumban vizsgált húsz termék nagyobbik fele, tizenkettő nem tett eleget a követelményeknek. Az áramütés kockázatát minden esetben az elégtelen szigetelés okozta, egy esetben ezt még a csatlakozódugó előírtnál kisebb mérete is tetézte.

A fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes terméket levetette az üzletek polcairól, megtiltotta további forgalmazásukat. A szervezet a részletes vizsgálati eredményeket az alábbi dokumentumban tette közzé:

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.