Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 13. 11:16

Végre elégedettek a hollandok az Apple-lel

Az Apple ismét frissítette az App Store irányelveit, miután a holland kormány a múlt hónapban azt állította, hogy a vállalat nem tesz elégséges lépéseket annak érdekében, hogy a társkereső appok fejlesztői alternatív fizetési módokat használhassanak az alkalmazásboltban.

A cupertinói cég közleményben tudatta a fejlesztőkkel, hogy további módosításokkal igazodik a holland szabályozók által támasztott követelményekhez, miután sikerült egyeztetnie a Holland Fogyasztói és Piacfelügyeleti Hatósággal (ACM). Több hónapnyi vívódás után az Apple lehetővé tette a társkereső alkalmazások fejlesztői számára, hogy rugalmasabban választhassák meg, mely fizetési rendszert használják, ennek több eleme lett most ráncba szedve. Mindez azután, hogy a cég 50 millió eurós büntetést gurított össze, amiért január és március közt nem tett eleget a kéréseknek.

Az új szabályok szerint az Apple a harmadik fél fizetési képernyőjének megjelenése előtt üzenetben értesíti a felhasználót a folyamatról, akár az appon belül, vagy egy külső webhelyen, de a korábbi nyelvezet nem volt egyértelmű, sőt kifejezetten riasztó lehetett a felhasználók számára. A változások közt szerepel az is, hogy a randiappok fejlesztői dönthetnek arról, hogy szeretnének-e alternatív fizetési megoldást ajánlani az Apple appon belüli vásárlásaival kombinálva - korábban csak az egyiket lehetett választani, mivel bár az Apple engedélyezte az alternatív fizetési megoldásokat, csak azzal a kitétellel, hogy az emellett döntők nem kínálhatnak alkalmazáson belüli vásárlásokat, ez pedig a fejlesztői bevételek fő forrása. Az Apple korábbi szabályai nem tették egyértelművé azt sem, hogy randiappok fejlesztői kapnak-e kedvezményt harmadik fél fizetési szolgáltatásainak igénybevételekor. A cupertinói cég pénteken végül közölte, hogy a fejlesztőknek 12%-os jutalékot kell fizetni, ha külső fizetési rendszereket használnak.

apple_holland

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A világ egyik legnépszerűbb randiappja, a Tinder mögött álló Match Group 2019-ben panaszolta be a holland versenyhatóságnál, az ACM-nél az Apple-t piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt. A szervezet végül nem szabott ki büntetést az amerikai cégre, de pontosan nem részletezett kötelezvényeket fogalmazott meg az Apple számára, mely az App Store vitatott felhasználási feltételei kapcsán többnyire azzal érvel, hogy a felhasználókat saját biztonságuk érdekében nem engedi ki fizetési ökoszisztémájából. Azóta az Apple számos megoldást javasolt a rendelet teljesítésére, amik a szabályozó szerint rendre nem voltak kielégítőek, végül jelentős pénzbírságot sikerült felhalmozni a vállalatnak. Májusban az ACM közölte, hogy az Apple legutóbbi szabályai a korábbi elképzelésekhez képest valamennyit már javultak, de még mindig nem feleltek meg a holland és európai törvényeknek.

A hatóság most üdvözíti a friss változtatásokat, amelyekkel a cupertinói cég már megfelelhet a helyi versenyszabályok által meghatározott követelményeknek. Bár a szabályok egyelőre nem széleskörűek - lévén Hollandiára érvényesek- látható példája annak, hogyan felelhet meg az Apple kormányzati szabályozásoknak, amire a jövőben valószínűleg még több alkalommal lesz szükség a techmonopóliumok ellen erőteljesebben fellépő uniós országokban.

Az Apple mindezek ellenére azt mondja, hogy határozottan nem ért egyet az ACM döntéseivel, pontosabban nem hiszi el, hogy a holland szabályozó által előírt módosítások célja a felhasználók magánéletének és adatbiztonságának védelme lenne, sőt, a jövőben fellebbezni készül az eredeti döntés ellen.

Szeptember elején az Apple Dél-Koreában is pofont kapott, ahol a helyi parlament megszavazta a digitális javakért történő fizetések körülményeit meghatározó törvényt. Ennek leghangsúlyosabb hozománya, hogy a jogszabály hatályba lépését követően a világ meghatározó alkalmazás-piacterei nem köthetik magukhoz a fejlesztőket az alkalmazásokon belüli fizetési tranzakciók során.

Az Apple által felállított feltételrendszert az Európai Bizottság is vizsgálja több nagy nevű vállalkozás, így egyebek mellett a Spotify panasza alapján, de ugyanezt kifogásolva indított a cég ellen pert Amerikában az Epic Games, miután az Apple kitiltotta a népszerű Fortnite iOS-változatát az App Store-ból, amiért az Epic alternatív fizetési módszereket vezetett be a platformon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról