:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 1. 09:14

Alaposan megtolta a távközlés a 4iG szekerét

Gyakorlatilag az első akvizíciós folyamatok zárását követően jól látszik, miért tartotta fontosnak a 4iG, hogy jelenlétét kiterjessze a távközlési, infokommunikációs ágazatokra is. A cég a távközlési piacon mindjárt a második legnagyobb szereplővé vált, míg IT-területen továbbra is piacvezető rendszerintegrátornak számít.

Közzétette első negyedéves üzleti jelentését a 4iG Nyrt., melynek történelmében meghatározó időszak vette kezdetét az év első pár hónapjában. A társaság több sikeres akvizíció zárását követően, rekord idő alatt olyan távközlési kompetenciához jutott hozzá, mellyel Magyarországon rajta kívül kevesen rendelkeznek.

A 4iG távközlési portfoliójának Antenna Hungáriába apportálásával az első negyedév végére lezárult az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG informatikai rendszerintegrátor vállalatból széleskörű távközlési és informatikai szolgáltatásokat nyújtó, nemzetközi infokommunikációs cégcsoporttá fejlődött.

Az átalakulás révén a 4iG amellett, hogy piacvezető IT rendszerintegrátori pozícióját meg tudta tartani, a második legnagyobb távközlési cégcsoporttá lépett elő Magyarországon. Mindemellett a 4iG a nyugat-balkáni régió meghatározó szakmai, valamint Albánia legnagyobb befektetője lett a telekommunikációs szektorban - áll a cégcsoport által tegnap kiadott jelentésben.

4ig_bejarat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 4iG átalakulását a csoport nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerint készített beszámolója is egyértelműen tükrözi: az első negyedéves konszolidált értékesítési árbevétel 48,9 milliárd forint volt, míg az EBITDA 14,5 milliárd forintra, a cégcsoport adózott eredménye pedig 2,2 milliárd forintra, növekedett. A cégcsoport nettó árbevételének (68%) és EBITDA-jának többsége (88%) már a távközlési vállalatok tevékenységéből, illetve eredményéből származott.

A vállalat távközlési portfóliója jelenleg meglehetősen komplex, B2C és B2B elemekből áll össze, jóllehet egyelőre hiányzik két, korábban már bejelentett akvizíciós folyamat lezárása, az izraeli SpaceCom többségi tulajdonának megszerzése és az MVM Net Zrt. beolvasztása.

A 4iG ettől függetlenül az elmúlt egy évben rendkívül hatékony akvizíciós stratégiát folytatott, így a cég kezébe került több albán távközlési cég (ONE, ALBtelecom), a montenegrói Telenor, melynek neve tavasszal szintén One-ra változott, illetve a Digi Távközlési Kft. - végül az összes érdekeltség apportként bekerült az Antenna Hungáriába, melynek így a 4iG vált a többségi tulajdonosává a kormányzattal kötött megállapodás értelmében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.