Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 17. 13:54

12 000 AMD processzort rejt az edinburghi új szuperszámítógép

Az AMD közelmúltban bemutatott második generációs Epyc szerverprocesszoraira építtette új szuperszámítógépét az UKRI (UK Research and Innovation).

Az Edinburghben épülő Archer 2 összesen 11 696 darab Rome kódnevű CPU-t vonultat fel, amely 748 544 darab magot és 1 497 088 végrehajtószálat eredményez. Ez nagyjából 28 PFLOPS számítási kapacitást jelent, amely tizenegyszer magasabb a pár hónapon belül nyugdíjba vonuló, 2013-ban üzembe helyezett előd teljesítményénél.

Ahogy az Archert, úgy a szóban forgó Archer 2-t is a szuperszámítógépekre szakosodott Cray tervezi és építi. Az új rendszer összesen 5848 darab kétprocesszoros compute node-ot vonultat fel, amelyekben az AMD 64-magos, 2,2 GHz-es Epyc CPU-i vannak. Az Archer 2 GPU-kat is tartalmaz majd, ezek típusa azonban egyelőre rejtély. A Cray csupán annyit árult el, hogy négy compute node-hoz tizenhat "következő generációs" AMD GPU-s node tartozik majd. A DDR4-es modulokból felépülő rendszermemória kapacitása 1,57 petabájt.

archer

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tárolórendszer legnagyobb szeletét a 14,5 petabájtos, négy fájlrendszerre osztott Lustre work storage adja, amelyhez egy 1,1 petabájtos Lustre BurstBuffer, valamint egy 1+1 petabájtos katasztrófa utáni helyreállítás tároló tartozik NetApp FAS8200 alapokon. Az egyes node-ok között a házon belül fejlesztett Cray Slingshot interconnect biztosítja az adatcserét. A portonként 100 Gb/sec sávszélességet nyújtó hálozatot a szitakötő topológiának megfelelően alakítják ki, amely végeredményben 46 compute csoportot, illetve 1 darab I/O és egy service csoportot jelent.

Az Archer 2-t az előd Archer helyére építik, amely pár hetes leállást jelent majd az UKRI munkájában. Az aktuális szuperszámítógépet 2020 február 18-án állítják le, amennyiben pedig minden a tervek szerint halad, az Archer 2 78 nappal később, május 6-án bootolhat először. A munka azonban ezt követően sem indulhat újra, az éles üzemet megelőzően ugyanis egy nagyjából hónapos intenzív tesztelés következik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.