Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 20. 11:30

Erős szuperszámítógépet építene az ITM és az OTP

Nagyteljesítményű szuperszámítógépet építene ITM és az OTP. A rendszer számítási kapacitását elsősorban különféle gépi tanulásos feladatokkal aknáznák majd ki.

A Portfolio beszámolója szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az OTP-vel közösen végezné el a várhatóan költséges beruházást. A projekt elsődleges célja a magyar nyelvű szövegek és hanganyagok jobb minőségű feldolgozása lesz.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Az MI a technológiai fejlesztések egyik legkompetitívebb területe, szorosan összefügg az írott és beszélt nyelvvel. A technológiai vállalatok nem dolgoznak "niche" nyelveken, csak leginkább angolul, ezért az OTP célja, hogy betöltse ezt az űrt, és magyar, illetve az OTP régiós országainak nyelvén is létrehozzák a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges nyelvi modulokat - mondta Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese.

palk_csany

A bank felvállalja a hazai MI kutatás fejlődésének ügyét, az ITM-mel közösen jelentős erőforrásokat fektetnek egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotására, mellyel egy úgynevezett gpt3-as szintű nyelvi modellt hoznak létre - tette hozzá a Csányi.

A tervek szerint a szuperszámítógép 37,5 petaflops számítási kapacitásra lesz képes, 40 terabájt rendszermemória mellett. A TOP500 globális szuperszámítógépes rangsor júniusi állása szerint az egyelőre csak papíron létező rendszer a kilencedik helyre lenne jó, az európai rendszerek között pedig a másodikra. Amire azonban a szuperszámítógép elkészül, vélhetően ennél hátrébb kerül majd a listában, habár értelemszerűen ez önmagában nem befolyásolná a rendszer potenciálját.

A szóban forgó tetemes számítási kapacitást az egyetemek, kutatók, illetve akár egyes vállalatok is megkaphatják majd, hogy segítségével növeljék versenyképességüket. Erről Csányi Péter Palkovics Lászlóval írta alá szándéknyilatkozatot - közölte a Portfolio.

a címlapról