Szerző: Koi Tamás

2022. március 4. 13:11

Ömlik a pénz a Broadcomhoz

Rekord mértékben nőtt az amerikai félvezetőpiac egyik tradicionális gyártójának, a Broadcomnak a forgalma a cég első pénzügyi negyedévében.

Kitűnő teljesítményről számolt be a Broadcom a cég első, január 30-ával véget ért pénzügyi negyedévét illetően. A San Jose-i székhelyű, a félvezetőpiac egyik veteránjának számító vállalat jó eredményeihez elsősorban a nagyvállalati szegmens továbbra is rendkívül erős felvásárlóerejének, illetve az 5G-s berendezések, kliensek folyamatos térhódításának köszönhető.

A vállalathoz az első pénzügyi negyedév végén rekord mértékű, 7,7 milliárd dollárnyi bevétel folyt be, ami éves szinten szintén rekodszintű, 116%-s növekedésnek felel meg. A működési profit ennél is nagyobb mértékben, mintegy 23%-kal nőtt, elérve a 2,4 milliárd dollárt - derül ki a jelentésből.

broadcom_raspberry

A Broadcomra a globális félvezetőhiányra válaszul hatalmas megrendelésmennyiség szakadt rá, a cégnek az első negyedévben 25 milliárd dollár értékben volt aktív megrendelése különböző típusú és célfeladatot ellátó chipekre, a megrendelésállomány pedig mindössze egy negyedév alatt hárommilliárd dollár értékben nőtt.

A cégnél ugyanakkor úgy látják, hogy egyes megrendelők biztos ami biztos alapon duplán allokáltak tételeket, ezek az idei év második felében azonban kifuthatnak és az ellátási lánc fokozatosan visszatérhet a normál kerékvágásba.

Az elsősorban vezeték nélküli és vezetékes hálózati vezérlők piacán jelentős befolyással bíró Broadcom számos szegmens egyik legnagyobb ellátójának számít ezen termékeket illetően, az okostelefon-piactól kezdve az autóiparon át a szórakoztatóelektronikáig. A cég a napokban jelentette be, hogy túllépte az egymilliárdot az általa leszállított WiFi6/6E vezérlőchipek száma, ami azt jelenti, hogy a teljes leszállított volument nem egészen egy év alatt sikerült megdupláznia a cégnek.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról