:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 5. 12:30

Nekimentek a részvényesek a Netflixnek

A befektetők azzal vádolják a Netflix vezetőit, hogy szándékosan tartottak vissza információkat, illetve valótlan kijelentéseket tettek a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban.

Keresetet indítottak a részvényesek a Netflix ellen az Amerikai Értékpapír Törvény megsértésére hivatkozva, melyben azzal vádolják a céget, hogy hat hónapon keresztül félrevezető közlést adott az előfizetői bázissal kapcsolatban. A San Franciscó-i szövetségi bíróság számára benyújtott kereset kártérítést követel a streamingóriástól a részvényárfolyam mélyrepülésének apropóján.

A befektetőket képviselő Imperium Irrevocable befektetési tröszt csoportos kereseti státuszt kér minden olyan károsult nevében, aki 2021. október 19. és 2022. április 19. közt Netflix-részvényekkel rendelkezett. Az említett időszakban összesen 67 százalékot esett a részvények értéke. Gyors 20 százalékot januárban, miután a vállalat elismerte, hogy a negyedik negyedéves nettó növekedésre tett előrejelzése túlzó volt, és az első negyedéves növekedés is elmaradt a várttól.

Ezt 35 százalékos zuhanás követte április 20-án, miután az első negyedéves jelentés közzétételével nyilvánossá vált, hogy a cég több előfizetőt veszített, mint amennyit nyert, így 200 ezer felhasználóval került mínuszba. Így  2022 első negyedévében 221,84 millióról 221,64 millióra csökkent az előfizetők száma, ráadásul a cég a következő három hónapra még kétmillió előfizető elvesztését prognosztizálta. Ekkor már 199,87 dolláron állt a részvények értéke, ami tavaly novemberben még 691,69 dollár volt.

netflix_reszvenyesek

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alperesek szerint a Netflix vezetői szándékosan tévesztették meg a befektetőket, miközben lényeges, nem nyilvános információk birtokában voltak, ezen felül valótlan tényeket állítottak és/vagy elmulasztották közölni azokat a lényeges információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Netflixről és annak üzleti tevékenységéről, valamint jövőbeli kilátásairól tett állítások ne legyenek félrevezetőek. Ennek eredményeként anyagi kár is érte őket.

A cég a negyedéves visszaesést az inflációval, a jelszómegosztással, az erősödő versenytársakkal (Disney+, HBO Max) és a szolgáltatás oroszországi felfüggesztésével magyarázta. Utóbbi tényező 700 ezer előfizető elvesztését hozta magával. A Netflix egyelőre nem kommentálta az ellene indított pert. A negyedéves eredmények bejelentésekor a cég arról is beszélt, hogy „nyitott” rá, hogy a jelenleginél olcsóbb, reklámokat tartalmazó csomagokkal bővítse kínálatát, és a jövőben leszámolni készül a jelszómegosztás lehetőségével is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.