Szerző: Koi Tamás

2022. január 21. 09:34

Borús kilátások küldték padlóra a Netflixet

Az előzetes várakozásokhoz képes lényegesen pesszimistább rövid távú jövőképet festett legfrissebb üzleti jelentésében a világ legnagyobb előfizetéses videostreaming-szolgáltatója, a Netflix. A cég papírjai ezzel azonnal mélyrepülésbe kezdtek a tőzsdén, gyakorlatilag teljesen kiradírozva a pandémia során keletkező értéknövekedést.

Meglehetősen idegesen reagált a tőzsde arra, hogy a világ legnagyobb előfizetéses online videostreaming-szolgáltatója, a Netflix bejelentette, az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen szerényebb ügyfélszám-bővülést vár az idei első negyedévben, illetve ugyanez a mutató - mely a piaci szereplők sikerességének egyik lefontosabb mérőszáma - a tavalyi év utolsó negyedévében hajszálnyival alulteljesített a prognózishoz képest.

A legnagyobb piaci szereplő ezzel együtt is 221,8 millió előfizetővel zárta a tavalyi évet, a növekedés azonban egyértelműen megtorpant, hiszen míg 2020-ban - a globális pandémia első évében - 36 millió új előfizetőt szerzett, 2021-ben azonban a nettó növekedés ennek már csupán a fele, 18,2 millió ügyfél volt. Ebből csak az utolsó negyedévben 8,3 millióan csatlakoztak, csekély mértékben alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat.

bridgerton_105_unit_01500r2-3
a bridgerton második évada csak a negyedév végén érkezik (forrás: netflix)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Jóllehet a cég negyedik negyedéves árbevétele (7,7 milliárd dollár) és nettó profitja (607 millió dollár) nagyjából megfelelt az előzetes elemzői várakozásnak, emellett a pénzügyi teljesítményt illetően alapvetően jók az idei első negyedévre vonatkozóan, az ügyfélszám-bővüléssel kapcsolatos rendkívül pesszimista előrejelzések kisebbfajta sokkot okoztak a befektetőknek. 

A cég arra számít ugyanis, hogy 2022 első negyedévében a globális ügyfélbázis mérete nettó 2,5 millió előfizetővel bővül csupán, ami kevesebb mint a fele az elemzői konszenzus által becsült 5,9 milliós növekménynek. A kedvezőtlen prognózisra a tőzsde azonnal reagált, a Netflix részvényeinek árfolyama a zárás utáni kereskedésben 20%-ot zuhant, ezzel a cég értéke gyakorlatilag egycsapásra elvesztette azt a maradék pluszt is, amit elsősorban a pandémiának köszönhetően szedett össze az elmúlt nagyjából másfél éves időszakban.

A Netflix, illetve a hasonló videostreaming-szolgáltatások ügyfélbázisának növekedése a tartalomkínálat változásával jól összeegyeztethetően, rendre ciklikusan alakul - vagyis ha érkeznek újabb húzócímek (elsősorban sorozatok) a platformra, az többnyire felfelé húzza a számokat.

Az SVOD-szolgáltató az idei első negyedévben mindössze egy ilyen, széles körben népszerű szériát (Bridgerton második évad) és egy filmet (The Adam Project, Ryan Reynolds főszereplésével) tud felmutatni, míg az előző negyedévben a nézettségi rekordot döntő Squid Game, a Witcher sorozat új évada, illetve a melankólikus világvége-paródia, a Ne nézz fel! szórakoztatta új és régi előfizetők millióit.

A Netflix számára az idei év egy új területen történő további szárnypróbálgatásokról, növekedésről is szólhat. A cég tavaly vágott bele a videojáték-bizniszbe, mely a cégvezetés szerint "jó fogadtatásban" részesült az előfizetők körében. A vállalat 2021-ben tíz mobilos játékot adott ki, a portfólióját azonban idén lényegesen bővítené, illetve a tervek szerint pedig idővel minden platformra és játékműfajra kiterjesztené a hálóját.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.