:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 22. 11:45

Szívesen szed, kevésbé szívesen fizet sarcot az Apple

A különböző mobilos és kapcsolódó ökoszisztémák által beszedett, egyre több sebből vérző tranzakciós illeték újabb fonákoldalát mutatta meg most éppen az Apple.

Több százezer, akár több millió, Android TV (és Google TV) operációs rendszert futtató okostévével (jellemzően a TCL és a Sony tévéi) rendelkező felhasználónak hirtelen kevésbé lett vonzó a platformon 2021-ben megjelent Apple TV alkalmazás, mellyel - eddig - az Apple hasonló nevű havi előfizetéses tékáját (sVOD) és időszaki kölcsönzést, valamint tartalomvásárlást (tVOD) kínáló szolgáltatását lehetett elérni. 

A cupertinói cég az android-alapú tévékre kiadott kliens legfrissebb verziójával megszüntette ugyanis a korábban elérhető kölcsönzési és filmvásárlási lehetőséget, így a regisztrált felhasználók ezt követően már csak valamilyen Apple eszközön keresztül (iPhone, iPad) kölcsönözhetnek vagy vásárolhatnak tartalmat, melyet aztán a tévés klienssel lejátszhatnak. A korábbi tranzakciókat a változás nem érinti, azok továbbra is elérhetők maradnak a fiók filmtárjában.

appletv_googletv

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple egyelőre nem közölte, hogy mi állhat a változás hátterében, könnyen kikövetkeztethető ugyanakkor, hogy a cég nem kíván a továbbiakban a Google-nek fizetni tranzakciós illetéket az Android TV-s Apple TV appokban végrehajtott kölcsönzési és vásárlási tranzakciók után.

A Google alapesetben ugyanazzal a 30%-os jutalékkal dolgozik, amit az Apple is alkalmaz az App Store-os tranzakciók esetében, jóllehet ettől egyedi esetekben eltérhetnek a felek - egyes, bennfentes források szerint ennek pontos hátteréről nem sikerült megegyezniük az érintetteknek. 

Mindenesetre beszédes, hogy az Apple TV app az Amazon Fire TV platformján soha nem engedélyezte a tartalomkölcsönzést és vásárlást, az LG és a Samsung okostévéin (ahol az app elérhető), a Roku médialejátszókon és Xbox, valamint PlayStation játékkonzolokon viszont minden további nélkül működik jelenleg is a tVOD funkció.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.