Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 28. 10:55

Androidos chipek hajtották a Qualcomm rekordbevételét

A mobilpiacon látható lassulást egyáltalán nem érezte meg a chipgyártó a második üzleti negyedévben.

A Qualcomm 41 százalékkal növelte bevételét a 2022-es pénzügyi évének második negyedévében (mely nagyjából az első naptári negyedévvel esik egybe) az előző év azonos időszakához képest, méghozzá 11,16 milliárd dollárra – derül ki a vállalat szerdán közzétett jelentéséből. Ezzel sikerült túlszárnyalni az elemzők várakozásait, akik korábban 10,60 milliárdos bevételt jeleztek előre az időszakra. A profit növekedése is látványos volt (67 százalék), a vállalat tavalyi üzleti Q2-ben jelentett, 1,76 milliárd dollárjához képest a nyereség most egészen 2,93 milliárd dollárig kúszott fel.

A növekedésért főleg az okostelefonokban dolgozó Snapdragon chipek feleltek, különösen a csúcskategóriás Samsung Galaxy S 22 modellek, a rekordbevételből 6,33 milliárd dollárt a mobilchipek tettek ki.

quall

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég vezérigazgatója, Cristiano Amon a befektetők számára kiemelte, hogy a Qualcomm több mint egy mobilchip-gyártó: a jellemzően energia- és költséghatékony chipeket gyártó IoT-üzletág 1,72 milliárd dollárt termelt, ami 61 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, a rádiófrekvenciás komponenseik pedig 1,1 milliárd dollárt hoztak a konyhára. A chipek piacán elért eredmények egyben azt mutatják, hogy a többek közt infláció és a kínai lezárások hatására bekövetkező lassulás az okostelefonok értékesítésének piacán egyelőre nem érte el az elsődleges androidos chipgyártót.

A december 27. és március 27. közt tartó időszakban nagyjából 339 millió dollárt tettek ki az járműipari chipekből származó bevételek, a cég bevallása szerint gyorsan az autóipar preferált iparági partnerévé sikerült válni, kiemelte az Arriver közelmúltbeli felvásárlását, valamint a BMW-vel és a Stellantis-szal való együttműködését. Amon elmondása szerint az ellátási lánc működése a terv szerint halad, több téren is nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról