Szerző: Koi Tamás

2022. március 2. 10:56

Ránőtt a Qualcomm fejére a MediaTek az USA-ban

Beérhette, illetve le is előzhette a Qualcommot a MediaTek a honi piacán, azaz az Egyesült Államokban. A tajvani cég processzorai különösen a középkategóriás androidos mobiloknál népszerűek, de a csúcsszegmensben is egyre nyomasztóbb a MediaTek nyomulása.

Az okostelefonos vezérlőchipek piacának korábban jobbára lenézet szereplője, a tajvani MediaTek sikert sikerre halmozott a 2021-es évben, míg végül a cégnek a korábbi toronymagas piacvezetőt, a Qualcommot is sikerült letaszítania a trónról, méghozzá a cég honi piacán, az Egyesült Államokban.

Az IDC negyedéves jelentése alapján az USA-ban eladott androidos okostelefonok 51%-ába került valamilyen MediaTek rendszerprocesszor a tavalyi utolsó negyedévben, ami éves szinten is jelentős növekedésnek számít, tekintve, hogy a tajvaniak nem egészen 25%-on állva kezdték az évet, vagyis komoly hátrányt sikerült ledolgozniuk egy év alatt.

mediatek_soc

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A MediaTek elsöprő sikeréhez hozzájárulhatott, hogy az év végére számos gyártó kínált rendkívül sikeressé váló androidos mobilokat a 400 dolláros lélektani határ alatti középkategóriában. A MediaTek ráadásul az egyik, pontosan meg nem nevezett amerikai szolgáltatónál is sikeresen átment a milliméteres hullámhosszú frekvenciákon üzemelő 5G-s teszten, ami partnerein keresztül további jelentős piachoz juttathatja a chipgyártót.

Bár a csúcskategóriás okostelefonokba szánt rendszerprocesszorok piacát ma még egyértelműen a Qualcomm uralja, ez a piacelsőség sincs kőbe vésve. A MediaTek tavaly bejelentett Dimensity 9000-es processzora, illetve a felső-középkategóriába szánt, tegnap leleplezett, valamivel szerényebb teljesítményű, ugyanakkor energiatakarékosabb Dimensity 8000 és 8100-as széria hozzájárulhat ahhoz, hogy a Qualcomm egykori szinte teljes hegemóniáját megtörje az androidos okostelefon-piac minden szegmensében.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.