Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 25. 10:06

Pixel Watch néven jön az első Google-okosóra

Egyre biztosabb, hogy idén piacra kerülhet az első Google márkájú okosóra, ami friss hivatali bejegyzések szerint most már megerősítetten is a "Pixel Watch" nevet kapja. Az Alphabet leányvállalata ezzel saját maga is versenybe szállhat a jelenleg az Apple által uralt viselhető eszközök szegmensében.

Most már egészen biztos, hogy a Google első házon belül fejlesztett okosórájának neve a meglehetősen beszédes, de nem túl szofisztikált Pixel Watch lesz – árulja el az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál (USPTO) nyilvántartásba vett védjegy. A dokumentumok szerint a Pixel Watch neve többféle okosórás kiegészítőt és eszközt fed majd le a jövőben, beleértve a különféle szíjakat, tokokat. Az elnevezés azért sem meglepő, mert a techsajtó már évek óta Pixel Watch-ként emlegeti jobb híján a rejtélyes órát, és a védjegy bejegyzésével már szinte biztosra vehető az is, hogy a viselhető kiegészítőt Pixel okostelefonokkal lehet majd társítani.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Tavaly év vége óta a szivárgások és a render képek is megszaporodtak az interneten, melyek alapján a Pixel Watch leginkább egy futurisztikus Casióra hasonlíthat – mivel a Samsung okosórái inkább „analógnak”, az Apple Watch modellek pedig egy apróbb iPad-nek tűnnek, ez a dizájn újabb megközelítést hozhat az ilyen típusú eszközök piacára. A legtöbb, állítólag belsős forrásoktól származó képet eddig a Front Page Tech hozta nyilvánosságra, a pletykák alapján készített mockupokkal egyetemben. Ami szembetűnő ezeken az anyagokon, az a Pixel Watch kezelőfelületének dizájnja, ami arról árulkodik, hogy egy rendkívül egyszerű, kéttónusú felhasználói felületet lehet várni variálható színtémákkal, az OLED panel ellenére, és az ikonok alapján valamilyen szinten támogatni fogja a Fitbit szolgáltatásokat is.

google_pixel_watch

A Google először valószínűleg a következő, május 11-én kezdődő I/O fejlesztői konferenciáján beszél a termékről, ami a boltok polcaira majd csak októberben kerül fel a Pixel 7-tel egyetemben. Az árazás is egyelőre rejtély: az alapján, hogy várhatóan drágább lesz, mint a Fitbit termékei (a Fitbit Sense jelenleg 200 dollár), és az Apple Watch közvetlen versenytársának szánhatják (a legolcsóbb Apple Watch 7 modell 400 dollárról indul), körülbelül 250-350 dolláros árat saccolnak a szakértők.

A cég ugyan a Pixel okostelefonokkal, illetve újabban különböző tartozékokkal hosszú évek óta jelen van a piacon, a viselhető eszközök szegmensében mindeddig nem jelentkezett külön hardverrel, noha a cégnek 2014-ben elkészült az erre a célra fejlesztett platformja (Android Wear, majd később Wear OS), melyet számos gyártó licencelt a cégtől, legutóbb pedig a Samsunggal kötött megállapodás alapján immár a Samsung okosórákra is ez a rendszer kerül. A Google hardverfejlesztő részlege az eddigi pletykák szerint már azelőtt elkezdett dolgozni a "Rohan" kódnevű okosórán, hogy az Alphabet 2,1 milliárd dollárért felvásárolta volna a viselhető eszközök piacának egyik meghatározó szereplőjének számító FitBitet.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról