Szerző: Koi Tamás

2021. december 3. 12:00

Jövőre érkezhet a Google-okosóra

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy jövőre piacra kerülhet az első Google márkájú okosóra, az Alphabet leányvállalata ezzel saját maga is versenybe szállhat a jelenleg az Apple által uralt viselhető eszközök szegmensében.

2022-ben piacra kerülhet az első Google márkájú okosóra, az Alphabet leányvállalata ezzel nagyjából nyolcéves adósságát törlesztve végre kész versenybe szállni az Apple által gyakorlatilag teljes kontroll alatt tartott szegmensben - írja az Insider exkluzív, belső informátorok beszámolóira támaszkodó cikke

A cég ugyan a Pixel okostelefonokkal, illetve újabban különböző tartozékokkal hosszú évek óta jelen van a piacon, a viselhető eszközök szegmensében mindeddig nem jelentkezett külön hardverrel, noha a cégnek 2014-ben elkészült az erre a célra fejlesztett platformja (Android Wear, majd később Wear OS), melyet számos gyártó licencelt a cégtől, legutóbb pedig a Samsunggal kötött megállapodás alapján immár a Samsung okosórákra is ez a rendszer kerül.

wearos_google
a kép nem a google saját okosóráját ábrázolja

A Google hardverfejlesztő részlege az informátorok szerint már azelőtt elkezdett dolgozni a "Rohan" kódnevű okosórán, hogy az Alphabet 2,1 milliárd dollárért felvásárolta volna a viselhető eszközök piacának egyik meghatározó szereplőjének számító FitBitet.

A cég elképzelései szerint az új, saját márkás okosóra hasonló célt fog szolgálni, mint a Pixel okostelefonok, azaz a tömegpiaci igények kiszolgálása helyett elsősorban arra fókuszál, hogy mintegy technológiai demón keresztül bemutassa, mire képes az általa fejlesztett platform a megfelelő hardverháttérrel.

A The Verge forrásai szerint a Google okosóra magasabb árszintre lesz pozícionálva, mint a FitBit eszközök, elsődleges versenytársa pedig ebből kifolyólag az Apple Watch lehet majd. A Rohan a szokásos okosóra-funkciók mellett az Apple Watchoz hasonlóan egyedi, cserélhető szíjakkal is rendelkezik majd.

a címlapról