Szerző: Koi Tamás

2022. április 19. 09:09

Huszonegy év után megszűnik az Extreme Digital

Májusban a tulajdonos kivezeti a magyar piacról az egyik legrégebbi hazai e-kereskedői márkát: megszűnik az Extreme Digital, a hasonló néven működő webshop helyét véglegesen átveszi az eMAG értékesítési felülete.

Május másodikától végleg megszűnik hazánk egyik legrégebbi, eredetileg foto- és számítástechnikára szakosodott online értékesítési felülete, az Extreme Digital weboldala - derül ki egy a cég honlapján elérhető tájékoztatóból. Az elmúlt két évtized egyik legmeghatározóbb online elektronikai áruházát 2019-ben vásárolta fel a romániai székhelyű eMAG, melynek webáruháza a továbbiakban kiszolgálja az Extreme Digital egykori vásárlóit is.

Az Extreme Digitalt 2001-ben alapította két fiatal vállalkozó, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula, elsősorban digitális fényképezőgépek internetes kereskedésére - de a cég már akkor is forgalmazott számítógépalkatrészeket és komplett konfigurációkat. Bár a kereskedőt - főleg a gyártók és a hazai nagykereskedői hálózat részéről - számos kritika érte az alkalmazott üzleti modellel (külföldi import, áfafizetés-kerülés) kapcsolatban, a vevőkör a csábító áraknak és számos ügyfélbarát fejlesztésnek köszönhetően évről-évre nőtt.

easybox_2
a két áruház elsők közt a logisztikát vonta össze

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Jóllehet a cégnek már 2001-ben volt saját honlapja, az online áruház valójában csak 2002-ben indult el, és a termékkínálat bővülésével együtt, jelentős fejlődési ívet leírva hosszú éveken át az ország legnagyobb forgalmú webáruháza volt.

A társaságot végül 2019-ben vette meg az eMAG, a két márka integrálása már ezt követően megkezdődött, egyre határozottabb léptékekben - 2021-ben például már egyszerre tartott Black Friday akciót az Extreme Digital és az eMAG, az elmúlt időszakban pedig olyan, az eredeti koncepciótól teljesen idegen termékek is megjelentek a webáruház kínálatában, mint az alkoholos italok, szépságápolási termékek vagy éppen a pelenkák.

Az Extreme Digital márka beolvasztásával Várkonyi korábbi nyilatkozatai alapján mindig is fokozatosan számolt a cég, hiszen a brand az elektronikai szaküzletek mezőnyében különösen népszerűnek és ismertnek számított, emellett az akvizíció idejére már kiterjedt, országos üzletlánccal is rendelkezett. A webáruház egyik legnagyobb hiányossága volt ugyanakkor, hogy lemaradt a mobilos bummról, így soha nem készült el az Extreme Digital mobilapplikáció, miközben az eMAG app óriási forgalmat generált a hazai piacon.

A május 2-i költözéssel az Extreme Digital teljes termékválasztéka a továbbiakban az eMAG felületén keresztül érhető majd el, a weboldal ennek megfelelően átirányít majd az emag.hu -ra. A felhasználók az eMAG.hu online felületén és az applikációban a meglévő edigital-os regisztrációjukat használhatják majd.

a címlapról