:

Szerző: HWSW

2022. április 13. 12:20

Veszélyben az Apple ellátási lánca

A Foxconn sencseni kampuszának ideiglenes márciusi lezárása után több Apple-partnernek kellett leállítania termelését Sanghaj környékén.

Kína az omikron feltűnéséig lépcsőzetes lezárási intézkedésekkel és intenzív teszteléssel biztosította a gazdaság és a mindennapi élet zavartalanságát, ám a legújabb variáns megjelenésével a kormányzat "zero-COVID" politikát léptetett érvénybe, tehát az erőskezű államvezetés azonnali és teljes karanténkötelezettséget rendel el az esetszámok növekedése esetén.

Ez a módszer bár hatékonyan csökkenti a fertőzöttek számát, más gazdasági területeken, többek közt a számítástechnika iparágában is érezteti hatásait a logisztikában. Április másodikán lépett érvénybe Sanghaj és agglomerációjának kijárási tilalma, mely kifejezetten megtiltja a termelés folytatását az egyik legnagyobb ázsiai kikötővárosban és környékén. Habár április 12-én kerületekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések léptek érvénybe, a főbb ipari körzetek továbbra is fertőzött területnek számítanak.

A kiszolgáltatott alma


Ennek nyomán az Apple a Foxconn után három másik összeszerelő bérgyártójával is nehézségekbe ütközött, mivel a Pegatron, a Compal és a Quanta jelentős hányadát fedik le a kínai kapacitásaiknak. A Pegatron Corporation körülbelül a jelenlegi iPhone-termelés 20-30 százalékát adja, melynek egésze a most bezárt sanghaji és kunshai üzemekben készül. Bár egy indiai egység építése is folyamatban van, még nincs üzemképes állapotban, ami jelentős ellátási hiányt sejtet az almás telefonok piacán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Compal és a Quanta kulcsfontosságú laptop-, iPad- és MacBook-gyárakat üzemeltetnek a legnagyobb kínai városban. A Quanta Computer (mely a Dell, a HP és az Apple MacBook-modellek egyik fő beszállítója), erőforrásainak nagyjából 20 százalékától esett el a koronavírus-járvány fokozódásával.

apple_kina

A Compal Electronics önmagában jóval szorosabb kapcsolatban áll a cupertinóiakkal: minden harmadik iPad a tajvani cégtől érkezik a különböző piacokra, így a kunshai teljes lezárás miatt lekapcsolt komplexum nagy érvágás a tabletpiac vezető termékcsaládjának.

Megnyugvást adó tényező, hogy a befektetők bizakodóak a helyzet enyhülésével kapcsolatban. További jó kilátás, hogy a Foxconn sencseni kampusza is újranyit, illetve továbbra is zavartalan a Foxconn-központ működése. Bizonyos szempontból a "zero-COVID" politika az Apple számára kiszámíthatóbb, hiszen a környező tartományokból a teljes lezárással jóval kisebb valószínűséggel terjedhet át az omikron olyan fontos kínai gyárgigászokra, mint az említett csengcsoui, a globális iPhone-termelés felét teljesítő üzemkomplexum.

Mire számíthatunk?


Az európai piac jelentős raktárkészletei által csak egy elhúzódó kínai COVID-probléma képezne számottevő raktárhiányt az Apple termékek terén. Az alapvetően is jelentős infláció és a háborús helyzet miatt egekbe szökő szállítási költségek mellett hiú ábránd lenne arra számítani, hogy gyárleállások által okozott termelési űr kitöltésének költségei ne épülnének be az iPhone-ok, iPadek és MacBookok áraiba. 

A legsúlyosabban érintett piac az iPhone-oké lehet, hiszen a Pegatron kiesésével a gyártási kapacitás ötödétől esik el az Apple, és akár egy rövidebb lezárás is raktárhiányt idézhet elő a harmadik negyedévre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.