Szerző: HWSW

2022. április 13. 12:20

Veszélyben az Apple ellátási lánca

A Foxconn sencseni kampuszának ideiglenes márciusi lezárása után több Apple-partnernek kellett leállítania termelését Sanghaj környékén.

Kína az omikron feltűnéséig lépcsőzetes lezárási intézkedésekkel és intenzív teszteléssel biztosította a gazdaság és a mindennapi élet zavartalanságát, ám a legújabb variáns megjelenésével a kormányzat "zero-COVID" politikát léptetett érvénybe, tehát az erőskezű államvezetés azonnali és teljes karanténkötelezettséget rendel el az esetszámok növekedése esetén.

Ez a módszer bár hatékonyan csökkenti a fertőzöttek számát, más gazdasági területeken, többek közt a számítástechnika iparágában is érezteti hatásait a logisztikában. Április másodikán lépett érvénybe Sanghaj és agglomerációjának kijárási tilalma, mely kifejezetten megtiltja a termelés folytatását az egyik legnagyobb ázsiai kikötővárosban és környékén. Habár április 12-én kerületekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések léptek érvénybe, a főbb ipari körzetek továbbra is fertőzött területnek számítanak.

A kiszolgáltatott alma


Ennek nyomán az Apple a Foxconn után három másik összeszerelő bérgyártójával is nehézségekbe ütközött, mivel a Pegatron, a Compal és a Quanta jelentős hányadát fedik le a kínai kapacitásaiknak. A Pegatron Corporation körülbelül a jelenlegi iPhone-termelés 20-30 százalékát adja, melynek egésze a most bezárt sanghaji és kunshai üzemekben készül. Bár egy indiai egység építése is folyamatban van, még nincs üzemképes állapotban, ami jelentős ellátási hiányt sejtet az almás telefonok piacán.

A Compal és a Quanta kulcsfontosságú laptop-, iPad- és MacBook-gyárakat üzemeltetnek a legnagyobb kínai városban. A Quanta Computer (mely a Dell, a HP és az Apple MacBook-modellek egyik fő beszállítója), erőforrásainak nagyjából 20 százalékától esett el a koronavírus-járvány fokozódásával.

apple_kina

A Compal Electronics önmagában jóval szorosabb kapcsolatban áll a cupertinóiakkal: minden harmadik iPad a tajvani cégtől érkezik a különböző piacokra, így a kunshai teljes lezárás miatt lekapcsolt komplexum nagy érvágás a tabletpiac vezető termékcsaládjának.

Megnyugvást adó tényező, hogy a befektetők bizakodóak a helyzet enyhülésével kapcsolatban. További jó kilátás, hogy a Foxconn sencseni kampusza is újranyit, illetve továbbra is zavartalan a Foxconn-központ működése. Bizonyos szempontból a "zero-COVID" politika az Apple számára kiszámíthatóbb, hiszen a környező tartományokból a teljes lezárással jóval kisebb valószínűséggel terjedhet át az omikron olyan fontos kínai gyárgigászokra, mint az említett csengcsoui, a globális iPhone-termelés felét teljesítő üzemkomplexum.

Mire számíthatunk?


Az európai piac jelentős raktárkészletei által csak egy elhúzódó kínai COVID-probléma képezne számottevő raktárhiányt az Apple termékek terén. Az alapvetően is jelentős infláció és a háborús helyzet miatt egekbe szökő szállítási költségek mellett hiú ábránd lenne arra számítani, hogy gyárleállások által okozott termelési űr kitöltésének költségei ne épülnének be az iPhone-ok, iPadek és MacBookok áraiba. 

A legsúlyosabban érintett piac az iPhone-oké lehet, hiszen a Pegatron kiesésével a gyártási kapacitás ötödétől esik el az Apple, és akár egy rövidebb lezárás is raktárhiányt idézhet elő a harmadik negyedévre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról