Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 4. 13:25

Megtorpanni látszik a Windows 11 terjeszkedése

Hangyányit nőtt csak a Windows 11 piaci részesedése márciusban: a felhasználók ragaszkodnak a korábbi verziókhoz, vagy egyszerűen csak nem felel meg a gépük a minimum követelményeknek.

Lassulni tűnik, sőt megtorpant a Windows 11-re frissítő eszközök számának növekedése a friss adatok alapján. Az AdDuplex legutóbbi jelentése azt mutatja, hogy a tavaly októberben kiadott operációs rendszer márciusban mindössze 0,1 százalékát tudta átcsábítani a Windows 10 verziók felhasználóinak, így eddig összesen 19,4 százalék frissített a legújabb kiadásra, köztük 0,6 százalék az Insider build programon keresztül valamelyik előzetest futtatja.

A számok szerint bár a Microsoft próbálja ösztönözni a felhasználókat a váltásra, a korábbi Windows-verziókhoz továbbra is sokan ragaszkodnak (vagy tegyük hozzá: egyszerűen csak nem kompatibilis az eszközük). A Windows 10-et használók körében a két legutóbbi nagy frissítéscsomag a legnépszerűbb: a tavaly novemberben kiadott Windows 10 N21U (21H2) és a márciusban kigördült Windows 10 M21U (21H1).

windows_részesedések

Az AdDuplex ötezer különféle Windows Store alkalmazáson keresztül gyűjti az adatokat kizárólag Windows 10 és Windows 11 rendszerek alatt, így az eredmények nem feltétlenül reprezentálják a valós piaci részesedéseket, de a számok egybevágnak a Microsoft saját becsléseivel. A cég nemrég közölte, hogy összesen 1,4 milliárd eszközön futnak a Windows 10 és a Windows 11 kiadásai, de konkrét számokat még nem osztott meg egyes buildekkel kapcsolatban.

A Riverbed közelmúltban végzett kutatása alapján az üzleti felhasználók munkahelyi laptopjainak harmada egyébként nem felel meg a Windows 11 telepítéséhez szükséges minimum követelményeknek. A munkagépek 19,45 százaléknak tárhelybővítésre lenne szüksége, 11 % nem rendelkezik TPM 2.0 modullal, 8 %-ot UEFI-re kéne frissíteni, 12 százalékát pedig gyakorlatilag teljesen le kéne cserélni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról