:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 24. 12:21

Az Apple kihívója kíván lenni a OnePlus-alapító új márkája

Több hét spekuláció után a Nothing bejelentette, hogy nyáron érkezik az első mobilja, aminek egyelőre sem az árát, sem a specifikációit nem tudni, csak hogy nagyot szeretne vele vállalni a fiatal cég.

A OnePlus társalapítója, egykor globális igazgatója, Carl Pei egy új márkával szeretné megismételni a 2013-ban útnak indított OnePlus sikerét. A kínai OnePlus akkoriban azzal tűnt ki az androidos készülékek piacán, hogy funkcionalitásban és teljesítményben is annyit kínált, mint amennyit az erősebb Samsung és Google mobilok, ám sokkal barátságosabb árcímkét kaptak. A stratégia működött, a OnePlus az egyik legkedveltebb márkává vált az androidos felhasználók körében, majd tavaly egyesülést jelentett be az Oppóval.

Pei 2020-ban hagyta el a OnePlust, hogy a semmiből építse fel új vállalkozását azzal a célkitűzéssel, hogy felrázza az okostelefonok és a fogyasztói eszközök piacát a svéd Teenage Engineeringgel társulva. A Nothing legelső terméke nem is egy telefon, hanem az Ear 1 vezeték nélküli fülhallgató lett, ami tavaly nyáron jelent meg 99 dolláros áron, a drágább Apple, Samsung és Google termékek alternatívájaként.

És itt az első telefon

 

Hetek óta olvasni a spekulációkat, hogy nemsokára bemutatkozik az első, várva várt okostelefon is. Erre már erősen utalt az, hogy Pei az idei Mobil Világkongresszusra már egy prototípust vitt a Qualcomm vezetőinek. Március 23-án egy esemény keretében meg is volt a hivatalos bejelentés, a a nemes egyszerűséggel Phone 1 névre keresztelt modell specifikációiról viszont csak szűkszavúan beszéltek.

A bemutató közben szálltak az Apple-re való kikacsintások, Pei pedig konkrétan megfogalmazta: „Az Apple legvonzóbb alternatíváját építjük. A fogyasztóknak nincs választási lehetőségük, így az innováció lelassul. És ez nem jó”.

nothing_telefon_bejelentés

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mobil nyáron jelenik meg, és egyelőre azt sem árulták el, mennyi lesz az ára. Eddig annyit tudni, hogy a Qualcomm Snapdragon platformjára épül, ami azt engedi feltételezni, hogy nem lesz olcsó, de a legújabb Apple modelleknél biztosan kevesebbet kell érte fizetni. A vas az Android egy rendkívül lecsupaszított verzióját futtatja majd, amit Nothing OS-ként hívnak. A megosztott képernyőképek szerint a rendszert többek közt egyedi betűtípus és grafikai elemek jellemzik, rendszerfrissítéseket három évig, míg biztonsági frissítéseket 4 évig kap.

Pei elmondása szerint a készüléket arra tervezték, hogy „gyors, gördülékeny és személyre szabott élményt” nyújtson, és könnyen összekapcsolódhasson a Nothing többi termékével, valamint más világvezető márkák eszközeivel. A bejelentés egyben utal arra, hogy biztosan nem ez lesz a Nothing utolsó terméke, és az Apple-nél nyitottabb ökoszisztéma próbálnak kiépíteni.

A cupertinóiak ugyanis egyszerre gyártanak hardvert és fejlesztenek szoftvert, amik más gyártók eszközein nem elérhetők, ez pedig benn tartja a felhasználókat a rendszerben, nem túl sok szabadságot adva nekik. Az elhangzottak alapján a Nothing célja kimondottan egy sokszínű és nyitott ökoszisztéma kialakítása. Az Apple-nek hadiüzenetet küldeni mindenesetre merész vállalás, mivel az amerikai techóriás a tavalyi évben 239 millió telefont adott el világszerte, míg Pei korábbi cége, a OnePlus 10 milliót. 

A 2020 végén indult Nothing azóta összesen 144 millió dollárt gyűjtött össze a GV (korábban Google Ventures), EQT Ventures és C Ventures kockázati tőkealapoktól, illetve eddig 1,5 millió dollárt kapott támogatóitól a Crowdcube-on. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.