Szerző: Koi Tamás

2021. július 8. 09:07

Megegyezéssel zárult a Broadcom elleni versenyjogi vizsgálat

Büntetés kiszabása nélkül, kötelezettségvállalás előírásával végződött a Broadcom elleni versenyjogi vizsgálat az Egyesült Államokban, mely gyakorlatilag másolata volt a tavaly októberben lezárult uniós eljárásnak.

Az amerikai kereskedelmi bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC) múlt heti szavazása alapján büntetés kiszabása nélkül, kötelezettségvállalás előírásával zárult az egyik legnagyobb amerikai chip-komponensgyártó, a Broadcom elleni versenyjogi vizsgálat. A szervezet múlt pénteken kimondta, a Broadcom jogellenesen monopolizálta a piacot azáltal, hogy exkluzív beszállítói szerződéseket kötött egyes megrendelőivel, mellyel megakadályozta, hogy a cégek a versenytársaktól is beszerezhessenek komponenseket.

Az FTC vizsgálata megállapította, hogy a Broadcom három különböző komponenstípust érintően követte el a jogsértést, ezeket a chipeket jellemzően vezetékes tévéhez, illetve internetkapcsolathoz használt set-top boxokhoz, illetve routerekhez vásárolták a gyártóik. Az ezekből a komponensekből befolyó árbevétel a gyártó legutóbbi üzleti évében befolyt 23,8 milliárd dollár mintegy tizedét adták.

broadcom_chip

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A megegyezés részeként a Broadcom önkéntes kötelezettségvállalás keretében vállalta, hogy a jövőben nem köt exkluzív megállapodásokat egyetlen partnerével sem, illetve nem kezeli hátrányosan egyetlen olyan vevőjét sem, mely másik beszállítótól is vásárol komponenseket.

Az ügy, illetve annak kimenetele kísértetiesen hasonlít az Európai Bizottság által hasonló alapvetéssel 2019-ben indított vizsgálathoz, illetve annak lezárásához. 

A Broadcom tavaly októberben megegyezett a Bizottsággal arról, hogy felülvizsgálja egyes tévé- és modemgyártókkal kötött exkluzív megállapodását cserébe azért, hogy az Európai Bizottság versenyjogi szerve büntetés kiszabása nélkül ejtse a cég beszállítói kapcsolatait és szerződéseit firtató vizsgálatot. A társaság tavaly tavasszal állt elő ezzel kapcsolatos javaslatával a Bizottságnak, a végleges keretekben pedig októberre állapodtak meg a felek.

Az ügy az EU versenyjogi szerve számára tartalmazott egy mindaddig példa nélküli mozzanatot is, hiszen az eljárás kezdeti szakaszában a Bizottság ideiglenes intézkedéssel kötelezte a Broadcomot arra, hogy hat, TV-ket, modemeket és beltéri egységeket gyártó partnerével kötött exkluzív beszállítói megállapodását felfüggessze. 

Az intézkedés meghozatalára azután volt szükség, hogy a Bizottság az ügyben 2019. júniusban indított vizsgálat kezdeti szakaszában olyan bizonyítékokat tárt fel, melyek arra engednek következtetni, hogy a feltételezett versenyellenes magatartással az ügy lezárásáig a Broadcom további, jelentős károkat okozhat versenytársainak.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról